Снощи на церемония по връчване наградите на публиката "Музикант на годината" на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на БНР, генералният директор на БНР Валерий Тодоров връчи призът на българския диригент Йордан Камджалов.

След обучение в Берлин, той се радва на национално и международно признание: дирижира Софийска опера, прави записи за БНР, преди Коледа дирижира Втора сюита на Владигеров в изпълнение на Английския камерен оркестър на Лондонския фестивал на българската култура, изпълнил е и много  други класни ангажименти.

От есента на 2012г. стартира новата му длъжност на Генерален музикален директор на Хайделберг, където ще заема поста Главен диригент на Оперния театър, на Филхармоничния оркестър и на фестивала Хайделберг Шлос.

Музикантът бе особено силно подкрепен и от неговите съграждани от родния му град Търговище. Йордан Камджалов с трепет сподели пред публиката по време на награждаването: "Наскоро дирижирах в Берлин и се вълнувах, а сега много повече! България тепърва ще има да дава много, както е давала!"

Сред другите наградени, обявени от водещата на предаването "Алегро виваче" журналистката Ирена Гъделева, бяха:

"Дебют на годината" - деветнадесет годишната фаготистка Даниела Статкова, която спечели втора награда на конкурса "Концертино Прага" и свири със Софийски солисти под диригентството на Пламен Джуров.

Носител на награда за активна творческа дейност стана композиторът Васил Бележков, който спечели наградата за композиция 7/8, както и още три награди от конкурси тази година.
"Ансамбъл на годината", след оспорвана битка спечели вокалната група "Юлангело" с диригент Йосиф Герджиков, които миналата година издават албум с православна духовна музика от България, Армения, Грузия и Корсика под заглавие "42".

"Музикален проект на годината 2011" спечели фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" с артистичен директор Мила Павлова, която обеща звездни гости за две издания напред.

Анна Томова-Синтова получи награда за изключителен принос, която ще и бъде връчена на предстоящ концерт през м.април в България.

Наградата за Цялостно творчество бе присъдена посмъртно на композитора Красимир Кюркчийски. Поздрав отправиха диригентката Ваня Монева и Женския народен хор "Космически гласове от България", с които той е издал компакт диск и с участието на Веселина Кацарова през 2003г.Категории: МедияНовини  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.