Изданието 2012 на АмБъл фестивал на американска и българска музика – утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори – е под уникалния знак на един двоен българо-американски юбилей.

Преди 100 години са родени двама значими и колоритни композитори – българинът Парашкев Хаджиев и американецът Джон Кейдж – и творчеството им заема важно място във фестивалната програма. Тази година в АмБъл участват за първи път младият, бързо набиращ международна известност композитор Мартин Георгиев, отскоро обявен за композитор на град Хайделберг, Германия.

Между изпълнителите, дебютирайки на фестивала тази година са оперната прима Елена Баръмова, лондонският вокално-инструментален състав "Станков", и цигуларката Билияна Вучкова от Берлин.

Откриването на АмБъл 2012 е на 7 октомври от 19 ч. в зала "Филип Кутев" на Сьюза на Българските композитори, фестивалът "АмБъл" се открива с "Сонати за по трима" - концерт посветен на внушителните късни камерни опуси на големия български композитор Лазар Николов по повод неговата 90 годишнина. Изпълняват ги членове на квартет "Фрош".

Фестивалните прояви остават в зала "Филип Кутев" на СБК и на 9.10 и на 11.10.

Във вторник 9.10 се представя проектът "Българска песен". Вдъхновен от майсторските вокални миниатюри на Парашкев Хаджиев, той провокира редица днешни български автори да напишат песенни "отговори" на песните на Хаджиев по известни български поети. Премиерно ги интерпретират Елена Баръмова, Росица Панайотова-Григорова и Даниела Дикова.

Следва неочакваната среща между френското тълкуване на латиноамерикански ритми в музиката на Дариус Мийо и новаторските виждания на джазови идиоми при американеца Конлън Нанкароу. Тук пианистите Пол Риджуей (САЩ), Евгения Симеонова и Десислава Щерева раздвижват клавишите.

На 11.10 гостува известният лондонски ансамбъл "Станков". С вокални цикли от юбиляра Парашкев Хаджиев и Мартин Георгиев (специално написан за АмБъл), сопранът Ваня Ватралова-Станкова и братя Иво и Лъчезар Станков (цигулка и пиано) отдават своята почит към Хаджиев. Творби от Джон Адъмс и Джон Уилямс поддържат американската част от програмата "Станков".

На 13.10 от 14.33 ч. АмБъл се разхожда до София лайв клуб дачества 100-годишнината на Джон Кейдж, видния американски музикален мислител на 20-и век, който е променил отношението ни към "музикалното" възприемане на звуковата ни среда. В Лайв клуба ви очаква един маратон "хепънинг" в стил Кейдж, вплетен с разкази на самия композитор, изпълнения на неговите творби от Билияна Вучкова, Михаил Големинов, Росен Идеалов, Анжела Тошева и ансамбли от НМУ и НМА – София и НУМТИ – Пловдив, и пиеси създадени в негова чест от Румен Бальозов, Андриян Первазов, Цветана Иванова, Георг Куртаг и Филъс Чен.

По традиция закриванието на АмБъл е в първо студио на БНР, където тази година в неделя 14.10 от 19 ч финалните акорди на фестивала споделят една подбрана група изявени изпълнители. Програмата прегръща главните тенденции в българска и американска музика – наред с творби на Лазар Николов и Димитър Ненов ще звучат "за Джон Кейдж" от Мортън Фелдман, "Компания" от Филип Глас, и "Секстет" от Арън Копланд.

Програмата на АмБъл също чества популярния американски композитор Джон Адъмс, с видео представяне на неговите най-нашумели опера в Американския център на 8 и 10 октомври от 15 часа.

Издание 2012 на фестивала “АмБъл” е подпомогнато от Министерство на Културата и Посолството на САЩ в България. Една продукция на фондация “Арденца”, проектът е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019г.

Изданието 2012 на фестивала е дванадесетото издание на българо-американския музикален фестивал в София, основан през 1998 година под артистичното лидество на челиста Джефри Дийн под името "Седмица на Американската Музика в България". АмБъл е фестивал, принадлежащ не на определена зала или (вид) публика, а на всички, които търсят един различен музикален празник на високо ниво, базиран на интригуващи художествени идеи.

Както винаги всички фестивални събития са със свободен вход.

Повече информация за концертите можете да намерите на Classical-Bg и на сайта на фестивала.

 Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.