Цигулка СтрадивариУчените са уверени, че получените от тях резултати ще бъдат особено ценни за производителите на цигулки, които благодарение на това, е възможно в скоро време да създадат цигулки, неотстъпващи по качество на инструментите на легендарните майстори.

След 33 годишни изследвания професорът по биохимия Джозеф Нагивари от Texas A'n'M University смята, че може да се открехне завесата на тайните на уникалното звучене на знаменитите цигулки Страдивари и Гуарнери.


В основата на изследванията му е предположението, че причината за това красиво звучене е използването на химически компоненти, с които италианските майстори са обработвали дървото на своите цигулки, а не самото дърво или форма на цигулките. Сега неговото предположение е получило практическо приложение.

В сътрудничество с други учени от Texas A'n'M University, Нагивари провел изследване на неголеми фрагменти от цигулки на Страдивари и Гуарнери, получени от реставратори. Първоначалните изследвания показали, че дървото е било подложено на много силна химическа обработка. След това парченцата дърво са били изгорени, тъй като това е единствения начин да се уточнят веществата, с които е извършена обработката. Те заявили, че в дървото присъстват множество химични вещества, сред които боракс, флуориди, соли на хром и желязо.


Според мнението на профсор Нагивари, старите майстори не са се опитвали по този начин да променят акустичните свойства на инструментите, а очевидно са искали преди всичко да защитят своите цигулки от червеи, които по това време много често са поразявали музикалните инструменти, съобщава портал Prochitano позовавайки се на UPI.

Източник: МКРУКатегории: ЛюбопитноНовиниТехнологии  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.