Прочутият виолист Юри Башмет ще отпразнува своя 60-годишен юбилей в България. Един от най-великите живи музиканти в света отправи лична покана за честването към маестро Емил Табаков и ръководения от него Симфоничен оркестър на Българското национално радио. На 8 март в Зала 1 на НДК в 19 ч. на сцената заедно с Башмет и радиосимфониците ще излязат Мария Федотова (флейта), Виктория Корольовa (флейта) и Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.

„Не/сън в лятна нощ” от Алфред Шнитке, Концерт за две флейти от Емил Табаков, написан по поръчка от големият френски флейтист Патрик Галоа и записан от него и Филип Берно (за който спомена в интервю пред Classical-Bg наскоро); българската премиера на „Стикс” за виола, смесен хор и оркестър от Гия Канчели са произведенията, които българската публика ще има удоволствието да чуе в изпълнението на великолепните музиканти. В своята творба, посветена на Башмет, големият грузински композитор се прощава със своите приятели, напуснали света на живите.

Специално за юбилея в София ще пристигне и самият Канчели. Така тази концертна вечер обещава да се превърне в събитие за сезона.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на Министерството на културата, Столичната община и Националния дворец на културата, Българската национална телевизия и др.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.