С "A tribute to Michael Jackson" започва новото, шесто издание на клавирния фестивал "Пиано Екстраваганца" в изпълнение на Петер Бенс. Унгарският пианист днес представи собствени творби и транскрипции по музика на Майкъл Джексън и Джъстин Тимбърлейк.

Фестивалът се провежда от 23 септември до 23 ноември 2016г. в залата на Военния Клуб в София, като в рамките му очакваме да чуем общо 7 рецитала, 2 камерни концерта, един джазов концерт, образователен пърформанс за деца и възрастни, както и премиера на документален филм.

С най-емблематичните творби на Игор Стравински ще ни срещнат още утре, 24ти септември, клавирното дуо Иво Върбанов и неговата съпруга, италианската пианистка Фиамета Тарли.

Дуетът от Германия/Израел Михаил Вайман (цигулка) и Дина Йофе (пиано), ще изпълнят Брамс, Лист, Вайнберг на 25 септември.

В кино “Одеон” на 26ти ще се състои премиерната прожекция на документалния филм “Улицата на пианистите” на аржентинския режисьор Мариано Нанте за живота на световно известната пианистка Марта Аргерих.

Младите лауреати на международния конкурс “Панчо Владигеров” в Шумен през 2015 г. Георги Бойкин и Стефан Бонев (България) ще делят сцена на 27ми септември.

Най-акламираното италианско клавирно дуо Серджо Маркеджани и Марко Скиаво (Италия) ще ни срещнe с творчеството на Шуберт, Брамс и Бетовен на 28 септември.

Българската пианистка Надежда Влаева ще изпълни творби на Борткевич на 30 септември, а на 4 октомври пианистът Марио Станчев и саксофонистът Лионел Мартен ще направят нов прочит на музиката на Ню Орлеанския композитор и ученик на Ференц Лист, Луис Моро Готчок (Louis Moreau Gottschalк), предшественик на джаза.

На 2 октомври, от 11 до 20 часа, oбразователния пърформанс по идея на Фондация Пиано Екстраваганца и сдружение “Виртуозно пиано” в Централния военен клуб, ще предостави великолепната възможност ценители и приятели на този музикален инструмент да се докоснат до уникалния концертен роял, единствен в своя клас за България, Yamaha CFX, който е закупен през октомври 2015 година благодарение на фондациите Културни перспективи и Пиано екстраваганца, и с огромния принос на техните дарители и съмишленици.

На една сцена с големия български пианист Людмил Ангелов, основател и артистичен директор на фестивала Пиано Екстраваганца, този празник на музиката – тип лекция, отворени уроци, малка концертна сесия, прожекция на документални филми, цели да инспирира децата и младежите към различно измерение на общуване на езика на музиката с изключителния инструмент, какъвто е темперираното пиано в един нетрадиционен формат.

Специалният гост на фестивала Пьотр Палечни (Полша), носител на на трета награда на конкурса "Фредерик Шопен през 1970г., ще изпълни творби от Шопен и Мусоргски в Националната художествена галерия нa 5 октомври.

На 23 ноември в зала “България" Пиано Екстраваганца представя, за първи път в България, носителя на Първа награда от XVII Международен конкурс “Фредерик Шопен” във Варшава 2015 Сънг-Джин Чо (Южна Корея), който ще изпълни на един дъх всичките 24 прелюда, оп.28 на Шопен.

Организаторите на Пиано Екстраваганца имат възможността да задоволят и най-капризните музикални вкусове с помощта на Фондация "Америка за България", Национална галерия, Посолствата на Испания и Аржентина, Полския институт, Италианския културен институт и др.

Подробности за събитията можете да намерите на сайта на фестивала и на Classical-Bg.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.