Ако сте се наслушали на обичайния репертоар в концертните зали и желаете да чуете нещо специално и различно от любимите Ви композитори, а и някои нови, тогава трябва да посетите концертите от второто издание на фестивала Пиано Екстраваганца.

След като миналата година се убедихме, че всеки един концерт бе внимателно замислен - от репертоара до изпълнителите, ще останем очаровани от програмата (9 рецитала на пиано и 5 камерни концерта), която създателят на бутиковото удоволствие Людмил Ангелов ни предоставя тази година под надслов "Нещо наистина нечувано" в залата на Централния военен клуб.

Очакваме да гостуват редица от най-изтъкнатите български изпълнители по света, както и утвърдени имена, и млади таланти: всички в най-активен и интересен период от техните кариери. 

Откриването на фестивала на 22 септември започва с концерт на любимката на българската публика Александрина Пендачанска (сопран) и домакинът на събитието Людмил Ангелов (пиано), които ще изпълнят творби от Моцарт, Хан, Вагнер, Дебюси, Пуленк и др.

На 17 години Александрина прави своя сценичен дебют с ролята на Виолета от операта Травиата на Джузепе Верди, две години по-късно, на 19, печели конкурса «Антонин Дворжак» в Карлови Вари, Международния певчески конкурс в Билбао и конкурса UNISA в Претория.

Блестящата кариера на Александрина я води до най-престижните оперни сцени в света с най-ключовите роли в репертоара за нейния глас, които тя изпълнява с някои от най-големите оркестри в света като Гевандхаус Оркестър, Израелската филхармония, Оркестра Синфоника дела Раи, Филаделфийската филхармония, Оркестра дел Маджио Музикале Фиорентино, Солисти Венети, Руския национален оркестър, Филхармонията на ORF, “Виенер Симфоникер” оркестър, Оркестъра на Академията "Санта Чечилия".

Алехандрина Пендачанска е работила с някои от най-големите и изтъкнати диригенти на нашето време като Мюн-Вюн Чунг, Шарл Дютоа, Елиаху Инбал, Нело Санти, Бруно Бартолети, Маурицио Бенини, Бруно Кампанела, Даниел Орен, Владимир Спиваков, Рене Якобс, Владимир Юровски и др.

Има две номинации за Grammy и множество записи, издадени на дискове от комапании като Sony, Decca, Dynamics, RCOC Records, Capriccio. Нейното изключително изпълнение на ролята на Елизабета от операта Роберто Деверьо, а също и интерпретацията на Лукреция Кантарини от Двамата Фоскари, Дона Елвира от Дон Жуан и Petite Messe solennelle от Росини са издадени на DVD.

Сред нейните големи успехи от последния сезон са роли из оперите Мария Стюард (в Торонто и Мюнхен), Агрипина в Berlin Staatsoper, La finta giardinera Theater an der Wien, Палячи в Виенската Щатсопер, Руслан и Людмила в Болшой Театр в Москва, Salome в Санкт Гален, както и запис на Семирамида за NAXOS.

Друг много специален акцент в програмата е концертът на изтъкнатата българска цигуларка Елмира Дърварова, която е първата и единствена жена концертмайстор в историята на Метрополитън опера и носителят на наградата Грами, пианистът Октавио Брунети, които посвещават вечер на творчеството на Астор Пиацола. Двамата си сътрудничат от три години и записват заедно диск с танга на Пиацола, който е бил представен през настоящата година на международния фестивал в Кан. 

Елмира Дърварова печели през 1988г. международен конкурс за концертмайсторски пост в прочутата Метрополитен Опера в Ню Йорк (побеждавайки над 500 кандидати от цял свят в анонимно прослушване зад завеса).

С концертни изяви на 4 континента, Елмира Дърварова е чест гост на престижни фестивали, където е партньор на някои от най-ярките светила на музикалия небосклон: пианистът-диригент Джеймз Ливайн, челистът Янош Щаркер, контрабасистът Гари Кар, пианистът Паскал Роже.

Записва дискове за множество фирми (включително няколко с Гари Кар), и е в непрекъснат процес на реализация на много звукозаписни проекти.

В пресата нейните концерти и дискове се посрещат с блестящи отзиви. Вестник “Ню Йорк Таймс” наскоро изтъкна забележителните качества и гъвкавост на нейния тон, вестник “Чикаго Трибюн” след нейно изпълнение заяви “Тази вечер ще има да се помни”, а авторитетното лондонско списание “Страд” отбеляза: “Елмира Дърварова свири с опияняваща красота на звука”.

В последните няколко години Елмира Дърварова е водач на Ню Йоркския клавирен квартет, както и директор на Ню Йоркския камерен фестивал.

Лауреат на конкурси и носител на наградата Грами, пианистът Октавио Брунети се изявява отрано в областта на класическата музика като интерпретатор на разични стилове в родната си Аржентина, но любовта към тангото надделява и той още от ранна възраст започва да партнира на някои от най-значителните аржентински изпълнители на танго - музиканти и певци като Алберто Кастильо, Еладиа Блазкуез, Рубен Хуарез, Доминго Федерико, Освалдо Пиро.

През 2004 година Октавио Брунети се установява в САЩ, където печели две първи награди на Международния танго-конкурс в Ню Йорк - първа награда като пианист, и първа награда с дуо (като партньор на саксофониста Бернардо Монк). Широко известен като един от най-търсените танго-пианисти на нашето съвремие, Октавио Брунети концертира из цял свят със собствения си състав, “Танго Квинтет Октавио Брунети”, както и като солист на оркестри, или в камерни концерти.

Изявява се в престижни концертни зали като Линкълн Сентър в Ню Йорк, Кенеди Сентър във Вашингтон, Бунка Кайкан в Токио, Театро Колон в Буенос Айрес и много други. Чест гост е на международни фестивали. Неговата дискография включва “Соледад” със световноизвестния челист Йо-Йо Ма, “Те Амо Танго” с Раул Хорена (диск, спечелил наградата Грами), както и оригиналния саундтрак на композитора Освалдо Голихов за филма на Франсис Форд Копола “Тетро” (2009).

Във финалния концерт на фестивала Пиано Екстраваганца, на 30 септември, отново ще чуем Елмира Дърварова и Людмил Ангелов, този път в ансамбъл с Иржи Барта, един от водещите челисти от новото поколение и Даниел дел Пино е един от най-изтъкнатите испански пианисти на международната сцена, които отправят музикален поздрав по случай годишнината от рождението на украинския композитор Николай Капустин - изтъкнат комбинатор на джаза и класическата музика, чиито творби грабват веднага слушателя. Концертът ще се състои за първи път само от негови творби, едната от които ще бъде световна премиера. Самият той не пътува поради фобия от летене, но обеща специално за Classical-Bg виртуално интервю, което ще можете да прочетете скоро.

Иржи Барта, е следвал в Прага при Йозеф Хухро, в Кьолн при Борис Пергаменшчиков и в Лос Анджелис при Елиънор Шонфелд. Участвал е в майсторските класове на Хайнрих Шиф, Андре Навара и Алдо Парисот. Печели поредица национални награди, а след това и Европейската музикална награда в Дрезден и наградата Ростропович-Хамър в Лос Анджелис през 1991.

Концертирал е из цяла Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония и Корея. Той е участвал като солист или с рецитали в зали като „Уигмор хол“, Симфонична зала на Бирмингам, „Карнеги хол”, Дъблинската концертна зала, „Манчестър Бриджуотър хол”, „Дороти Чандлър павилиън” в Лос Анджелис, „Ройс хол” в Калифорнийския университет, „Auditori” в Барселона, зала „Кралица Елизабет” в Единбург, „Сънтори и Касалас” в Токио, „Театро Колон” в Буенос Айрес, театър „Шатле” в Париж, „Рудолфинум” в Прага, „Моцартеум” в Залцбург, „Соул артс сентър”, Берлинската филхармония, Берлинската концертна зала, Вашингтонската национална галерия.

Работил е с оркестри като Чешката филхармония, Кралската филхармония в Лондон, Берлинския симфоничен оркестър, Дортмундската филхармония, Оркестъра на италианска Швейцария в Лугано, Пражкия симфоничен оркестър, Шотландската кралска филхармония в Глазгоу, Кралската филхармония в Ливърпул, Словашката филхармония, Истанбулския държавен симфоничен оркестър и Симфоничния оркестър на RTV Словения, с диригенти като Иржи Белохлавек, Шарл Дютоа, Генади Рождественски, Лало Шифрин, Максим Шостакович, Либор Пешек, Йежи Максимюк.

През 2004 звукозаписната компания Supraphon издава концерта за виолончело от Дворжак с Чешката филхармония и Иржи Барта, запис на живо от юбилейния концерт по случай стогодишнината, който бе предаван от из цяла Европа от телевизионния канал Arte Channel.

DVD "Иржи Барта свири Дворжак" (Концерта за чело с Пражкия симфоничен оркестър под диригентството на Гаетано Делогу) е издаден в Япония от Dreamline Corp. през 1999. Иржи работи заедно с мецосопраното Магдалена Кожена по нейния проект „Lieder“ за звукозаписната компания Deutsche Grammophon, който получава наградата Gramophone през 2005.

Последните му записи, издадени от Supraphon са концерти от Фьорстер, Мартину и Ян Новак с Якуб Хруша и Пражката филхармония, са включени в специалния списък на Gramophone през 2009.

Като страстен камерен музикант, Иржи основава музикалния фестивал Кутна Хора през 2008. Фестивалът веднага печели признание като един от най-добрите фестивали за класическа музика в Чешката република.

Даниел дел Пино е един от водещите испански пианисти на международната сцена. Той е концертирал на всичките пет континента. Негови изпълнения са звучали в най-престижните европейски зали (зала „Гаво” в Париж, зала „Дж. Енеску” в Букурещ, „Аудиторио насионал” в Мадрид, зала „Мануел де Файя” в Гранада, „Аудитори” в Барселона, „Театро Ариага” в Билбао, зала „България” в София), както и в Мароко, Йордания, Сирия, Израел, Палестина, Габон, Япония, Тайван (Националната концертна зала в Тайпей), Бразилия, Мексико, Колумбия, Австралия и САЩ („Карнеги хол”).

Бил е солист със следните оркестри: симфоничните оркестри на RTVE (Испанското радио и телевизия, Мадрид), Севиля, Валенсия, Галисия, Малага, Кастиля и Леон, Медоуз, Уинчестър, Кеноша, Федерал уей, Гарланд, Лас Колинас, Ню Арлингтън, Монтерей, Санта Крус, Меделин, Пражките виртуози, Подкарпатска филхармония (Полша), Букурещката филхармония „Джордже Енеску” (Румъния), Брашов, Трансилванския държавен симфоничен оркестър, с диригенти като: Макс Брагадо, Енрике Гарсия-Асенсио, Алехандро Посада, Рубен Химено, Карло Рици, Марко Гати, Алфонсо Саура, Бернар льо Моние, Робърт Картър Остин

Той е чест гост на много световни фестивали между които фестивалите в Сеговия, Кадакес, Убеда, Аямонте, Алфас дел Пи, Ину (Бразилия), Морелия (Мексико), Вербие (Швейцария), Музифьовес, Пиано на Сентонж (Франция), Международния фестивал за камерна музика (Далас, САЩ), Музикалния фестивал в Нюпорт (САЩ) в дванайсет последователни години, и Обществото за камерна музика в Хайфа (Израел).

Носител е на множество първи награди на национални и международни конкурси (“Нуева Акрополис”, град Ферол с наградата на публиката, фондация „Гереро” и Голямата награда на нейно кралско височество принцеса Лала Мерием и Шопеновата награда в Мароко и др.).

Неотдавна излезе дискът CD “2+2 4 Kapustin” с музика от Капустин и премиерен запис на концерта му за две пиана и ударни инструменти заедно с Людмил Ангелов и ансамбъла „Неоперкусион”.

 

Това са само част от великолепните изпълнители, на които можете да се насладите. Още за фестивала ще намерите на Classical-Bg и на сайта на Пиано Екстраваганца.

Билети и абонаментни карти за целия цикъл концерти можете да закупите от касите на "Кантус Фирмус" в НДК. Ако нямате възможност да присъствате, БНТ ще заснеме и излъчи пет от тях.

 Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.