За поредна година днес, 26 септември, стартира фестивалът "Пиано Екстраваганца". Създаден през 2011г. от Маестро Людмил Ангелов благодарение на опита си като организатор (и от фестивала в Толедо), и тачен пианист, той успява да срещне българската публика с едни от най-сериозните камерни и солови изпълнители на съвременното клавирно изкуство от Европа и света.

Елитното събитие включва по традиция най-отбрани произведения за ценителите на висшето изкуство от популярни и не толкова популярни композитори на неизпълнявани досега или рядко представяни на българската публика произведения, като по този начин има за цел да разшири музикалния кръгозор на слушателя, а също и да задоволи и най-капризното ухо в изисканата и уютна обстановка на Военния клуб в София.

И днес няма да изневери на стила си - едноседмичното музикално приключение започва с изпълнението на Мишел Бурдонкл, първи от -предстоящите 6 клавирни рецитали от общо 8 събития в рамките на 26 септември - 5 октомври.

"С включването на човешкия глас в съчетание с клавирна музика продължаваме традицията от предишните издания." - съобщи на пресконференция в дома си Маестро Ангелов. "Подготвили сме спектакъл, посветен на Полин Виардо-Гарсия – една от най-големите оперни диви в историята на вокалното изкуство.

В него сме заедно със сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова, режисьора Марий Росен и сценографа Мариета Ценова. Освен блестяща певица, Виардо е била прекрасна пианистка и композитор, организирала е музикални вечери. В салона на семейството й са се провеждали многобройни концерти, събирал се е културният елит на Париж и на света. Ще изпълним нейна авторска музика, както и пиеси от Шопен, Лист, Антон Рубинщайн, адаптирани от певицата за глас и пиано."

"В последната вечер ", продължава Маестрото, "проф. Милена Моллова и Марио Хосен ще представят рядко изпълнявания Концерт за пиано, цигулка и струнен квартет от Ернест Шосон. Техни партньори са младите български музиканти от „Les Orpheistes Quartett”. Сред акцентите е и джаз концертът на големия български музикант Марио Станчев, който живее във Франция. За първи път имаме в програмата подобно събитие, но мисля, че ще продължим тази линия и през следващите години. Той ще представи авторски интерпретации върху творби на Лютославски, Брубек, Бърнстайн, Лист, Шопен и др.

Музиката на „Пинк Флойд” ще бъде интерпретирана в авторските аранжименти на турската пианистка Айшедениз Гюкчин.

„Стаята на огледалата” е заглавието на проекта, съвместна продукция на пианиста Серджо Маркеджани и композитора Алберто Кола. Включва известни произведения от Бетовен, Лист, Шопен и техните съвременни „огледални” версии.

Томаш Каменяк от Полша ще изпълни Концерт за соло пиано от Шарл-Валантен Алкан – сложна и трудна за изпълнение творба, която е в репертоара на много малък брой солисти по света.

Специален гост на „Пиано Екстраваганца” е Джеръм Роуз – едно от най-големите имена от световната сцена. Неговият концерт е на 1 октомври – Международния ден на музиката. На 2 октомври американският пианист ще проведе среща и майсторски клас със студенти в Нов български университет.

Още информация по програмата на фестивала можете да намерите на Classical-Bg и на сайта на "Пиано Екстраваганца".Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.