На 27 януари тази година се навършват 55 години от кончината на емблематичният за 20 век австрийски диригент Ерих Клайбер.

След като през лятото на 2010 бе чествана 120 годишнина от рождението му, на 27 януари 2011г. от 18 до 21 часа в Западно фоайе на Националната библиотека "Кирил и Методий", ще бъде почетена паметта му с изложба, наречена „55 години от смъртта на австрийския диригент Ерих Клайбер".

Организатор на изложбата е Томислав Вичев, автор на книгата "Ерата Клайбер", който заедно с композитора проф. Васил Казанджиев ще изнесе лекция по темата.

На II етаж и Заседателна зала ще бъде направено мултимедийно представяне на официалната биография на Ерих Клайбер от Джон Ръсел на български език.

Клайбер е роден във Виена. Решава да стане диригент още като студент в Пражка консерватория, след като наблюдава как Густав Малер дирижира своята 6-та симфония. През 1923г. става генерален музикален директор на Берлинската държавна опера. В допълнение на стандартния репертоар, той представя непознати творби като "Лунният Пиеро" на Шьонберг, "Йенуфа" на Яначек и др., и след като дирижира изумителните 132 репетиции, той прави премиера в Берлин на "Воцек" от Албан Берг.

Подава оставка в Берлин в знак на протест на политиката на нацистка Германия, която изпитва враждебност към атоналната музика. Появява се след това като гост диригент в Лондон, Прага, Брюксел, Буенос Айрес, Амстердам и Залцбург.

През 1934г. Клайбер се установява в Буенос Айрес и по-късно става гражданин на Аржентина. За известно време обикаля из Южна Америка с различни оркестрови състави.

През 1954г. отново се връща и оглавява Берлинската опера, но отново напуска поради неодобрение на тогавашната политика на комунистите.

Въпреки ентусиазма си към музиката на 20 век, той е известен с щателното си репетиране и с фино премерените си интерпретации на творби от Бетовен, Малер и Брукнер. Дори в Берлин, където творбите от класическия и романтичния период са добре познати на изпълнителите, той прави по 5 репетиции преди концерт. Перфекционист по природа, той държи на автентичното придържане към партитурата. Според него "има само двама врагове на доброто изпълнение: единият е рутината, а другият - импровизацията."

Неговият запис на 5 симфония на Бетовен за компанията DECCA е обявен за най-изтънчената звукозаписна интерпретация на всички времена, на тази толкова често записвана творба.

Неговият син Карлос Клайбер, също изтъкнат диригент, прави не по-малко харсвано изпълнение на същата творба през 1975г.Tommy

Лекция ще изнесе проф.Васил Казанджиев! Ще има и видеопрожекции.


Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.