Днес на пресконференция във Фестивалния и конгресен център стана ясно, че 14 балетисти от младша възраст (9 момичета и 5 момчета) и 12 (5 жени и 7 мъже) от старша ще продължат до край да се борят за първенството на ХХV Международен балетен конкурс – Варна 2012.

В състезанието продължават Корея (6), Китай (3), Япония (3), Канада (1), Унгария (1), България (2), Беларус (2), Турция (1), Белгия (1), САЩ (2), Австрия (1), Казахстан (2), Холандия (1).

Двете българки Натали Братанова (младша възраст) и Кристина Чочанова (старша възраст) минават на трети тур, но Цветан Станков (старша възраст) няма да има тази възможност.

На въпрос на Classical-Bg дали е участвал във вота за своята внучка Натали Братанова, (която изпълни на втори тур негова собствена хореография „Кукери” по музика на починалия по-рано тази година български композитор Красимир Кюркчийски) председателят на уважаемото жури, проф. Петър Луканов отговори:

„Да участвам, защото системата го позволява, както и всички педагози, които имат свои ученици да участват във конкурса, те също имат право да ги оценяват."

А дали е редно все пак, въпреки че системата го позволчва, той не пожела да отговори. В место него коментар направи председателя на фондацията „Международен балетен конкурс – Варна” Димитър Димитров, който обясни, че „основният момент за оценяването на състезателите, е възприет след дълги години практика и целта е да бъдат сведени до минимум опитите за лобиране за един или друг състезател, независимо дали има роднинска връзка или дали има друго желание за лобиране.

След като всички участници в журито дадат своите оценки, се изчислява средна аритметична оценка. След което тази оценка се сравнява по отделно с оценките на всеки един от членовете на журито. В случай на разлика повече от 4 бала между оценката на определен член на журито и общото мнение на журито, тази оценка автоматично отпада от формирането на последващата оценка. Така че дори във склучай на недоброжелателен опит за завишаване или занижаване на оценката, по-скоро това може да доведе до обратното движение на средната аритметична оценка!"

Членът на фондацията Илко Раев представи най-дългогодишния спонсор на конкурса – физическо лице, проф. Атанас Кареев.

Проф. Атанас Кареев е уважаван пианист с принос към германската и българската култура. Той винаги е подпомагал конкурса със свои лични средства и е изключителен пример за сърцата подкрепа на танцовото изкуство. В отговор на признанието на организаторите проф. Атанас Кареев изтъкна значението на на патриарха на конкурсите в България доц. Емил Димитров, благодарение на когото още през 1964 г. той е имал възможността да представя България на конкурси от ранга на международния конкурс “Феручо Бузони”. Проф. Кареев предложи в палитрата на наградите на Варненския конкурс да се включи и осъществяването на контакти с известни международни сцени за бъдещите лауреати и изяви готовност сам да направи първите стъпки.

През 1990 г. примата Вяра Начева е първият състезател, получил наградата на името на Атанас Кареев - специализация във Висшето училище за музика и танц в Есен, където продължава своето образование в модерна балетна техника. „На нас, българските състезатели, ни беше много трудно – спомни си тя, - не беше разрешено да излизаме извън страната. А Варненският конкурс е от огромна полза, защото тук можем да си сверим часовниците, защото виждаме какво можем да добавим към нашите знания. Много е важно и в бъдеще да има такива награди, които да отворят за кандидатите вратата към големите балетни трупи. Защото на мен това ми предостави възможността за работа в Германия.”

Кубинската прима Аурора Бош, лауреат на втория конкурс във Варна, сподели мисли за работата на младите хореографи, на които конкурсът във Варна също дава шанс да бъдат забелязани.

Третият тур на ХХV Международен балетен конкурс - Варна ще бъде в две вечери – 26 и 27 юли. На пресконференция на 28 юли международното жури ще обяви медалистите.

Гала вечерта на лауреатите ще бъде на 29 юли, а концертът „Среща на поколенията” – на 30 юли. Всички прояви са в Летния театър на Варна.

Източник: Classical-Bg и PR агенция НИРА Комюникейшънс

Фотограф: Нина Локмаджиева

Бруклин Мак - Балетен конкурс Варна 2012

Чочанова, Хаджитанев - Балетен конкурс Варна 2012

 

 

 Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.