Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ 2015 За шеста поредна година Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще превърне Пловдив в град на музика от най-висока класа!

През пролетта и есента на 2015 г. (26 май – 21 юни и 23 септември – 31 октомври) фестивалът – носител на престижната награда „Музикален проект на годината“ в класацията „Музикант на годината“ на БНР, ще представи пред публиката именити солисти и камерни изпълнители от световните сцени.

Сред тях са най-акламираният в световен мащаб български пианист Евгени Божанов; Обявеният от критиците за валдхорнист номер едно в света Радек Баборак – дългогодишен соло валдхорнист на Берлинска филхармония, заедно със създадения от него „Баборак Ансамбъл“; Оркестърът на Сардиния, чийто патрон е носителят на Оскар за музика, прочутият Енио Мориконе; Градящият световна кариера виолончелист Валентин Радутиу (Германия); Блестящият цигулар Светлин Русев – концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Радио Франс; Известното израелско сопрано Шири Хершковиц; Концертмайсторът на Операта и филхармонията в Хамбург (Германия) Йоанна Каменарска; Виртуозната перкусионистка Василена Серафимова (лауреат на конкурса ARD в Мюнхен) в тандем с френския пианист Тома Енко; Лауреатите на Първа награда от I Международен конкурс за камерна музика „Пловдив“ 2014 – Клавирен квартет AKME (Полша); Прочутите 101 каба гайди с концерт на Античния театър; Хор „Гаудеамус“ – носител на наградата „Ансамбъл на годината“ и много други.

Кулминацията на политиката на фестивала за предоставяне на форум за изява на все по-голям брой млади музиканти представлява единствения по рода си, грандиозен Голям детски концерт, който ще се проведе за трети път на Римския стадион и ще представи едни от най-талантливите младежки оркестри и разнообразни инструментални формации от различни краища на България. Майсторски класове на изтъкнати български и американски професори ще дадат възможност на голям брой млади инструменталисти да се усъвършенстват и да добият нови знания и умения.

Тази година фестивалът прибавя към своите концертни пространства още едно от бижутата на Пловдив – Малката Раннохристиянска Базилика!

Фестивалът се провежда с любезната подкрепа на Фондация Америка за България, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и др.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.