Тази сутрин на пресконференция в хотел “Черно море” бяха обявени участниците от 26тото издание на Международен балетен конкурс-Варна, които преминават на втори тур. От 5 български участници преминават трима: от младша възраст Ралица Илиева (племенница на популярната българска балерина и преподавател Маша Илиева), а от старша възраст Венера Христова и Дойчин Дочев.

От 101 участници преминават на втори тур 44, от които най-многобройна е групата от Корея – 11, следвани от Русия – 10, Япония – 5, Франция – 3, Южна Африка – 2, САЩ – 2 и Белгия, Германия, Китай, Украйна, Италия, Румъния и Панама с по един участник. 13 от състезателите са от младша възраст, а останалите 31 са от старша.

Повечето от участниците се радваха на добро време през първите три дни от конкурса, докато проливен дъжд с град не се изля на четвъртия ден малко преди началото на състезателната вечер. Въпреки старателното подсушаване на сцената, имаше подхлъзвания.

Илия Раев, член на управителния съвет на Фондация Международен балетен конкурс – Варна, коментира метеорологичните условия: “Всички се молеха времето да бъде добро. Първият тур премина с малки трудности.”

Журито не е правило отстъпки за оценките на онези, които са танцували на влажната сцена. Проф. Петър Луканов поясни, че няма причина да се правят отстъпки, тъй като времето не е било толкова лошо, а в предишното издание дори имаше участници, които танцуваха под дъжда. “По регламент оценките, които са с 4 единици по-високи или по-ниски от средната оценка отпадат и наново се преизчисляват. Това го има само в нашия конкурс”, добави той.

Вторият тур на XXVI издание на Международния балетен конкурс – Варна ще започне на 21.07 и ще продължи до 24 юли. В него състезателите ще се представят с класическа и съвременна програма.

На пресконференцията членовете на журито коментираха началния етап на конкурса и изявите на състезателите. Лука Мазала от Монако, който е за пръв път в България сподели, че за него идването на конкурса във Варна е сбъдната мечта, особено защото се е готвил през 90те години за него, но за нещастие партньорката му се е контузила. Той обърна внимание на страстта, с която младите надежди се впускат в състезанието и на любовта им към балета, която преодолява дори трудностите, причинени от дъжда.

Сирил Атанасоф от Франция отбеляза: „Изпитвам съчувствие към състезателите и се надявам в следващите дни времето да е с нас. Конкурсът е голямо изпитание за участниците, които репетират и нощем, но те са толкова млади, че възрастта им прави всички малки проблеми преодолими. Единственото, което ги води, е желанието им да танцуват и аз им желая бон шанс.“

Визирайки 50-годишнината на форума, доц. Бисер Деянов обобщи настроението в залата: „Балетният конкурс ще си остане млад, независимо на колко години е, защото млади хора го правят, прави го тяхното желание за пробив в живота, желанието им да дават красота. Особено съм радостен, че дойдоха толкова много състезатели, надявам се количеството да се поддържа, защото качеството се крие в него и ние трябва да го открием.“

Акад. Красимира Колдамова, която е свързана с конкурса още от първото му издание, каза: „Много бурен е бил животът на нашия конкурс, с много усилия, с борба, Емил Димитров и всички около него направиха така, че и в години, когато България е била в криза, конкурсът да продължава да стои на краката си и да танцува, при това чудесно.“

Проф. Петър Луканов, също свързан с форума от неговото начало, подчерта значението на конкурса в международен план: „Той е не само първият, но и най-авторитетният конкурс в света и това е признато сред световната балетна общност. Конкурсът расте от издание на издание, нивото му се издига. От първия тур не може да се съди дали едно издание е слабо или силно, защото и самите състезатели пазят най-добрите си изпълнения за следващите турове. Но ако на първите конкурси имахме личности и туристи, сега туристи няма, има стабилно средно ниво, открояват се отделни изпълнители, но това ще видим най-добре в следващите турове. А сцената на конкурса – Летният театър – е наистина уникална, няма друга такава в света.

И докато на другите конкурси не всички могат да присъстват на репетициите, тук, в нашия Летен театър денонощно има и репетиращи, и зрители, често сред тях са участници в конкурса, които сверяват часовника си.

В заключение бих споделил, че както от Мерцедес казват, че има два вида коли – Мерцедес и всички останали, така може да се твърди, че има два вида конкурси – Варненският и останалите. Всичко това дължим най-вече на Емил Димитров и аз искрено се надявам, че неговият наследник и настоящ председател на фондация “Международен балетен конкурс Варна” Димитър Димитров ще продължи делото на своя баща.“Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.