127 кандидати от 30 страни ще се състезават в годината на юбилея на Международния балетен конкурс - Варна, съобщиха организаторите на форума на пресконференция, която се проведе в хотел „Черно море“ ден преди откриването. Първото в света балетно състезание ще има своето грандиозно издание от 15 до 30 юли сред елегантната зеленина на Летния театър. Конкурсът ще отбележи своята 50-та годишнина по особено блестящ начин. За официалната церемония по откриването ще пристигнат високи гости от страни участнички.

Във Варна идва и вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която е патрон на юбилейното издание.

„През годините участници в конкурса са били над 2500 млади таланти, които са пристигали във Варна от 40 страни" - отбеляза председателят на фондация „Международен балетен конкурс - Варна Димитър Димитров (който даде специално интервю за читателите на Classical-Bg миналия месец) и допълни "Това, с което конкурсът промени световния балет е, че той постави началото на принципно нов етап в развитието на международното сътрудничество в областта на балетното изкуство. С него започна активният обмен между различните школи за съхраняване и популяризиране на балетната класика, за развитие и на тенденциите в съвременния танц. Варна зададе формулата за откриване и лансиране на младите балетни дарования, която и досега дава летящ старт на звездните кариери в балета.“

За международното значение на конкурса и за приноса на неговия двигател и вдъхновител маестро Емил Димитров говориха членовете на управителния съвет на фондацията Жил Фукс и Илия Раев.

Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна отбеляза, че балетният конкурс е направил разпознаваемо името на Варна като лятна столица на световния балет и е едно от най-сериозните основания за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Мая Клевцова от Societe Generalе Експресбанк каза, че от банката се радват на дългосрочното партньорство с балетния конкурс и подчерта, че е чудесно, че тази година се празнуват два юбилея – 50 години от създаването на конкурса и 150 години от създаването на Societe Generalе.

Соня Димитрова, член на управителния съвет на фондацията, представи събитията от съпъстващата програма, сред които са изложба живопис на проф. Владимир Василиев, изложба ”Балетът в изобразителното изкуство”, фотоизложба „Варненската балетна Олимпиада през фотообектива” и изложба на наградените рисунки и пластики от националните конкурси за деца и юноши „Изкуството против дрогата”.

Aтанас Kареев, ръководител на катедра пиано в Букентал и един от членовете на управителния съвет на фондацията Международен Балетен Конкурс Варна покани всички на концерт на 4 ръце утре от 19ч. в художествената галерия с участието на съпругата му, с която лично са избрали два рояла Стайнуей, закупени от Община Варна един за радио Варна и един за галерията в помощ на кандидатурата на Варна за културна столица 2019. "Бис няма да свирим" -шеговито добави той за предстоящото им 50 минутно изпълнение, съкратено заради началото на балетния конкурс.

Председател на международното жури е идолът на танца от ХХ и ХХІ век Владимир Василиев от Русия. Той е единственият носител на Голямата награда от Балетната олимпиада във Варна, балетмайстор и хореограф и ще направи невероятен жест към участниците в юбилейното издание. Звездата ще изнесе майсторски клас „Традиция на руския класически балет. „Дон Кихот” в Международната лятна балетна академия, която започва паралелно с конкурса.

В нея тънкости на танцовото изкуство ще преподават проф. Сун Хи Ким от Корея, Аурора Бош от Куба, Морис Кози от Сащ, Алфредо Торес от Куба, Бисер Деянов от България.

Претенденти за наградите тази година ще са 54 млади артисти в категория „младша възраст“ и 73 в „старша възраст“. Сред тях ще бъдат и пет български балерини и един балетист. Организаторите на конкурса от Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“ обещават интригуващо преживяване по време на състезателните вечери и съпътстващите събития.

Пред погледа на журито от лауреати от Варна, станали световни знаменитости, и уважавани балетмайстори и педагози от цял свят, ще танцуват представители на най-значимите школи. В юбилейното издание ще се състезават надежди от Франция, Великобритания, Казахстан, Беларус, Германия, Бразилия, Филипините, Китай. Най-голям е броят на кандидатите от Русия, Япония и Корея. Участие са заявили също балетисти от ЮАР, Белгия, Австрия, Чехия, Естония, Швейцария.

Жребият за реда на изпълненията на състезателите беше изтеглен на 14 юли в заседателната зала на хотел „Черно море“. Огънят на Балетната олимпиада ще бъде запален на 15 юли в 21 ч. на сцената на Летния театър по традиция от най-младите участници. Това са Съ Ху Джун (15г.) от Корея при момичетата и Екин Джан Йелмаз (16г.) от Турция при момчетата.

Трите състезателни тура ще отсеят новите носители на награди. Първият тур – класическа хореография - ще продължи до 19 юли, вторият – класическа и съвременна хореография - от 21 до 24 юли, а третият – от 26 до 27 юли. Финалът ще бъде гала концерт на лауреатите на 29 юли, който ще бъде последван на 30 юли от супер гала концерт „Среща на поколенията“, в който ще участват и носители на призове от предишни издания на конкурса. Тогава почитателите на танца ще могат да гледат изпълненията на звездите - Максимилиано Гера – Аржентина, Роландо Сарабия – Куба, Бруклин Мак, Денис Черевичко, Уитни Дженсън и Матиас Дингман от САЩ. България ще бъде представена от Александър Александров и Натали Братанова.

Българската национална телевизия ще има преки предавания от сцената на Летния театър във Варна по БНТ 2 на 15, 26, 27, 29 и 30 юли.

Конкурсът се организира от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, Община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната олимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

Конкурсът се провежда в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Източник: Агенция Havas PR, Classical-BgСамо регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.