Клаудио АбадоИталианският диригент Клаудио Абадо, бившият музикален директор на Ла Скала, почина вчера на 80 годишна възраст.

"Той почина в Болоня след продължително боледуване", съобщи Рафаела Гримаудо, говорител на кабинета на кмета на Болоня.

Абадо, който бе обявен за пожизнен сенатор в Италия миналата година, е отменил няколко скорошни изпълнения и ангажименти заради влошеното си здраве.

Дирижирал е също Лондонския симофничен оркестър (LSO) между 1979 и 1988. За концертите си с него, той спечелва признанието на любимия си композитор, Густав Малер.

Той е също така музикален директор на Виенската държавна опера от 1986 до 1991г. и гост-диригент на Чикагския симфоничен оркестър.

Абадо основава собствен оркестър в Люцерн, Швейцария, описан през 2007г.

През 1989 Абадо е избран да ръководи Берлинска филхармония от нейните членове, където работи до 2002г.

Марк Уилкинсън, Президент на звукозаписния лейбъл Дойче Грамофон сподели, че се е възхищавал на "финия му маниер, придружен от желязна решителност в името на качественото музициране, които са донесли толкова много забележителни изпълнения и записи." Той коментира: "Светът изгуби един от най-вдъхновяващите музиканти на нашата ера, човек, който посвещаваше себе си изцяло на музиката, която дирижира и, правейки го, караше слушателите да мислят, че чуват произведения, изпълнени както трябва за първи път".

Абадо прави първия си запис за Дойче Грамофон през 1967г, а последния си през 2013г.

"Променяйки живот"

Абадо е роден в музикално семейство в Милано през 1933г. и се обучава в Миланската консерватория преди да учи при Ханс Сваровски във Виена.

Кариерата му започва от Ла Скала през 1960г. и продължава докато не става музикален директор на известната опера през 1986г., преди да работи с Виенската държавна опера и Берлинска филхармония.

През 1997 печели награда Грами за най-добро инструментално изпълнение (с оркестър).

През 2012 е избран да бъде почетен в Залата на славата на Грамофон и е награден с диригентската награда на Музикалните награди на Кралското филхармонично общество. Там го оценяват, коментирайки че всеки негов концерт е бил "изпълнение, състоящо се от незабравими и живото-променящи моменти".

"Неговите изключителни, просвещаващи концерти с Люцернския фестивален оркестър... промениха концепциите и вдигнаха летвата още веднъж на възможностите за онова, което една група музиканти може да постигне."

Той се вълнуваше много за младите музиканти и основа младежки оркестри из цяла Европа.

От Ла Скала съобщиха, че Абадо е отказал два концерта през 2010г., които е трябвало да отбележат завръщането му в миланската опера за първи път от 25 години, и да отпразнуват 50та годишнина от диригентския му дебют.

Абадо страда здравословно от много години, оттегляйки се от Виенската опера по същите причини през 1991г. и по-късно подлагайки се на операция от рак на стомаха през 2000г.

От Classical-Bg  бихме искали да отправим почитта си към маестрото с 5 симфония от любимия му композитор Густав Малер.

Почивайте в мир, Маестро!Категории: ЛичностиНовиниКлаудио Абадо  •  Няма мнения  •  5 Trackback(s)
Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.