Следващият вторник, 8 май, от 19.30ч. в първо студио на БНР (на ул. “Драган Цанков” 4) ще се състои първият самостоятелен рецитал на Мария Черноокова откакто работи като заместник водач на група фаготи в институцията БНР (През юли ще се навършат две години).

Идеята възниква спонтанно по предложение на композиторът и диригент Драгомир Йосифов, който ще партнира на пианото този път, а поводът е навършването на 30 години на изпълнителката. Затова и в програмата са подбрани само любими произведения за инструмента. Акцентът на програмата е концертът за фагот “Петте свещени дървета” от Джон Уилямс, който е непознат на широката публика в България, а същевременно е едно от най-ценните произведения на американската култура за инструмента. Тематиката е фантастична, свързана с келтския фолклор и с поезията на Робърт Грейвс.

Джазът и госпълът ще бъдат въплътени в соната от Андре Превен, също много популярен американски творец (композитор и диригент), проявен в случая в една неочаквана светлина.

Концертът ще включва и камерни произведения, от най-любимите шедьоври на френската музика - Франсис Пуленк - трио за обой, фагот и пиано и “Гробницата на Купрен” на Морис Равел в преработка за духов квинтет и пиано на Давид Валтер. Те ще бъдат изпълнени от дългогодишните приятели и колеги от Квинтет “Нюанси” с участието на Маргарита Илиева на пианото.

Подробна информация за изпълнителите и програмата можете да намерите на Classical-Bg в публикацията за концерта.

Концертът ще бъде излъчен на живо от Студио 1 на БНР по програма "Христо Ботев"

 Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.