През 1974 година Международния съвет по музика към ЮНЕСКО обявява 1 октомви за ден на музиката. Няколко години по-късно, през 1980г, България също го обявява за празник на своите музиканти и певци по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел: най-значимият български светец, църковен певец и композитор (доколкото този термин е бил валиден в тази епоха), музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо, наречен заради гласовата си дарба Ангелогласния.

Днес празникът се чества от цяла България. В Пловдив солисти и ансамбли от Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” ще се изявят в Балабановата къща от 18 часа. Те ще изпълнят творби от Шуман, Шопен, Брамс, Бах, Григ, Елгар и Големинов.

В Русе от 11.00 часа, е първият концерт от новия сезон на Улица „Творческа”: инициатива на пространството за изкуства в Русе Арт Център и Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов” Русе за среща отблизо с различни музикални инструменти, за да може всеки да се запознае с тях, да ги докосне и да чуе звука им.

В София, от 19.30 ч., в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков” ще се състои концерт на Симфониета "София" под диригентството на гост-диригента Христо Павлов. Солисти са концертмайсторката на Симфоничния оркестър на БНР, Галина Койчева и водачът на кларинетите Данчо Радевски. В програмата ще чуете Бетовен, Дворжак, Шуман, Киров, Павлов и Форе.

Радиата също отбелязват празника: Класик ФМ стартира в съботното „Сутрешно кафе“ нова рубрика, която ще бъде посветена на Десетия юбилеен сезон на Класик ФМ М-Тел оркестър. По програма „Христо Ботев” на Българското национално радио пък ще бъде излъчен джаз концерт на живо от студио I на БНР в 19 часа.

Празничните концерти по случая ще продължат и на следващия ден. На 2 октомври, от 11.30 ч., в Националната галерия за чуждестранно изкуство Ян Шумахер, диригентът на един от най-успешните германски мъжки хорове – Камерата Музика Лимбург и проф. Теодора Павлович, диригент на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” правят съвместен спектакъл, реализиран с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община. Програмата на концерта включва произведения от Шуберт, Чайковски, Рахманинов, Прокофиев, Брукнер, Менделсон-Бартолди, Регер, Шнитке и други.

Също на 2 октомври, от 19.30 ч., в Католическата катедрала "Свети Йосиф" ще се състои петият концерт по проекта "Изявите на незрящи певци – подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата", организиран от Фондация "Хор на слепите "Академик Петко Стайнов". Професионалният хор на слепите "Академик Петко Стайнов" с диригент Петър Матев ще изпълни църковно-славянски песнопения.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.