За първи път в България на 20.07., неделя, от 17 ч. Богът на танца ще се представи в Градската галерия на Варна като художник

Легендата на танца Владимир Василиев, който е в морската столица като председател на журито на XXVI издание на Международния балетен конкурс – Варна, ще се представи пред ценителите в непознатото си до този момент в България амплоа на живописец. Той ще подреди самостоятелна изложба акварел в престижните зали на Градската художествена галерия. Поканата за това гостуване идва от организаторите на форума и е посветена на 50-годишния юбилей на първия в света балетен конкурс.

Световноизвестният хореограф признава, че като художник не се изкушава от балета, че за него живописта е като творчески имунитет, като стъпка встрани от балета, на който е посветен целият му живот. Той избира за своите занимания с живопис пейзажа, и в началото започва да рисува под влияние на импресионистите. Вдъхновение черпи от най-различни места. Сред тях е селцето Рижевка на 100 км от Кострома, където често ходи да рисува, но има и много прекрасни места в Италия. Като акварелист Василиев има специално отношение към багрите на морето, небето и снега, които уравновесява с контрастиращи земни тонове.

За изложбата си във Варна Василиев носи над 50 работи акварел, създадени предимно в последните няколко години. В тях откриваме пътя, полетата, морето, планините - местата, по които артистът пътува в родината си и по света - Воронеж, Сочи, Башкирия, остров Мауи - Хаваи, Убатуба – Бразилия.

В изложбата са включени и няколко ескиза към постановки – на балетите „Дом край пътя“, „Макбет“ и операта „Русалка“.

Името на Владимир Василиев e свързано с България още от първото издание на Международния балетен конкурс Варна, когато той печели Голямата награда на град Варна. И досега Василиев е единственият носител на най-високото отличие в 50-годишната история конкурса. Изложбата ще бъде открита в 17 ч. на 20.07., неделя и ще продължи до 30.07.

На 26 юли в Драматичния театър /Операта Владимир Василиев ще проведе „Клас на майстора“, който вече се очаква с огромен интерес от професионалната общност. Конкурсът се организира от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, Община Варна е съорганизатор.

Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетното състезание е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

Конкурсът се провежда в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Източник: Агенция Havas PRСамо регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.