Наситен с иноваторски американо-български творчески проекти, АмБъл обединява музиканти от различни стилове, националности и поколения. Тази година, от 6 до 13 октомври, АмБъл представя на столичната публика редица внушителни изпълнителски проекти, поверени изцяло на състави с подчертан опит и афинитет към нови образци на музициране – Ансамбъл “Музика Нова”, Трио “Арденца”, Струнен квартет “Фрош”, духовия квинтет “Windart” и един международен микс от камерни дуа: Микротоново дуо Вучкова/Тике (Германия), Етно дуо Хогстадиус/Новакович (Швеция/Словения), и новия творчески тандем с виолончелистката Георгита Бояджиева-Николова и тромбониста Атанас Карафезлиев. С една дума, АмБъл 13 става ансАмБъл.

АмБъл, фестивал на американсаката и българската музика, е утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори, място за среща и сътрудничество между творци от България и САЩ, и подиум за млади изпълнители – да се потопят в нови музикални тенденции, като участват наравно с по-опитните си колеги.

Изданието 2013 на фестивала е тринадесетото издание на българо-американския музикален фестивал в София, основан от Джефри Дийн през 1998 година. Фестивалът е подпомогнат от Министерство на Културата и Посолството на САЩ в България. Организиран от фондация “Арденца”, проектът е финансиран от Столична програма “Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019г.

"В духа на 110 годишнината на откриването на дипломатическите отношения между нашите две страни, пожелавам ви една вълнуваща седмица на вдъхновяващи музикални приключения." - приветства почетният патрон на АмБъл 13 - Нейно Превъзходителство Марси Б. Рийс, посланик на САЩ в България.

Както винаги всички АмБълски събития са със свободен вход. Te ще се състоят в Национален музей “Земята и хората” (трио “Арденца” и квинтет “WINDART” на 6.10 от 18ч.), Национална художествена галерия (квартет “Фрош” на 9.10 от 18ч.), Американски център (Дуо маратон на 12.10 от 16ч.) и Българско национално радио (ансамбъл “Музика Нова” на 13.10 от 19ч.).

По повод откриването на фестивала тази година, неговият худовествен ръководител сподели някои мисли:

"Фестивалът АмБъл на американската и българската музика – както подсказва, надявам се името му – съпоставя музиката от САЩ и България и свързва хората, които я създават и изпълняват. Всяко ново издание на фестивала разширява смисъла на неговото заглавие, опитвайки се да постигне онази широта на думата „българска”, която вече има думата „американска”. Понякога дори прибягваме към математически методи, като добавяме американския Х към българския Y, после отстъпваме назад и гледаме (слушаме)... Резултатите – неочаквани, смешни и/или провокативни – рядко са равни на Z.

Днешният културен климат не е особено топъл за музикални събития, които не препълват сценичните пространства с многобройни участници и залите с притежатели на скъпи билети. Въпреки това каузата на съвременната музика и в България, и в по-малките зали и форуми в западна Европа, и в движението “даунтаун” в Ню Йорк продължава своя жизнен път не като сива масовка, а именно като пъстър асортимент от колоритни „камерни” продукции. Това е автономна опозиция на задушаващото влияние на „универсалното” или на „официалното” изкуство – или на каквото вече минава за изкуство с разрешението на една или друга институция.

Считаме, че АмБъл взема достойно място именно в тази колоритна опозиция. На шестте издания на АмБъл (от 2007 насам), последвали шестте издания на предшественика му „Седмица на американската музика в България”, редица отлични музиканти – сред тях американци, живеещи в България и другаде извън САЩ; българи, живеещи в САЩ и другаде извън България; артисти без корени в едната или в другата държава – са участвали в изпълнителските проекти на фестивала.

Вярваме, че АмБълската философия за равнопоставеност на всички наши идеи и артисти, прозира в тези проекти. Понякога АмБъл е омаловажаван като фестивалче с интересни хрумвания, но – „уви, камерно”. И като насоченост, и в общ сравнителен мащаб тези определения са горе-долу верни, ала ние ги виждаме в друга светлина. Бихме казали така: „ура, камерно!”.

Както много други инициативи на фондация „Арденца”, АмБъл приветства камерното музициране и постоянно преборва общоприетите представи за това какво всъщност е „камерна музика”. С тазгодишното издание на фестивала, преборването продължава, като АмБъл се превръща в „ансАмБъл”, представяйки редица крупни изяви на камерни ансамбли, признати в областта на съвременната музика."

Повече подробности за събитието ще научите на Classical-Bg.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.