На пищна церемония с фойерверки снощи бяха връчени наградите на състезателите в 26то издание на Международния балетен конкурс - Варна.

Су-Бин Ли от Корея спечели в младша възраст специалното отличие "Варна 2014". Със сребро при жените са Хана О’Нийл от Франция и Йе-Рим Чои от Корея, а при мъжете Дае Хан На от Корея

Трите оспорвани тура на ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 превърнаха Летния театър в българския морски гранд в сцена на световния балет. На пресконференция в хотел „Черно море“ на 28ми юли международното жури с председател проф. Владимир Василиев, Русия, обяви лауретите на конкурса.

На пресконференцията Димитър Димитров, председател на управителния съвет на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна”, посочи: „Радостен съм да споделя с вас общото усещане на организатори и гости от факта, че тазгодишното издание на конкурса наистина беше достойно за 50-годишния юбилей. За да стане това възможно, ние, организаторите от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, получихме сърцата подкрепа от нашите съорганизатори от Община Варна. По време на конкурса ние работихме заедно за обща кауза – кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Имахме подкрепата и Министерството на културата на Република България, а нашите патрони в лицето на вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и генералният директор на UNESCO г-жа Ирина Бокова допринесоха за имиджа на конкурса. Решаваща подкрепа ние получихме от спонсорите на конкурса. Благодарим им сърдечно! Генерален спонсор вече по традиция е Societe Generalе Експресбанк. Те са основен наш партньор и генерален спонсор вече 10 години и ние вярваме, че заедно успяваме да допринесем за развитието на имиджа на България по света.“

Благодарности бяха отправени към всички спонсори на конкурса: Балетна школа „Маша Илиева”, Автомотор Корпорация - генерален вносител на Ситроен за България, Аурубис България АД, Фондация Америка за България, Изворна вода Бачково, Силвия Ко – Япония. Фондацията благодари и за съдеействието на Солвей Соди АД, Посолствата на Аржентина, Китай и Австрия, г-н Митко Солаков, почетен консул на Република Казахстан, Двореца на културата и спорта Варна, Национален фонд Култура, Хавас Уърлдуайд, Арлекин – балетни подове, Гранд хотел Варна АД, Хотел Черно Море, Фестивален и конгресен център – Варна, проф. Атанас Кареев и фирма Флорис.

„Успешното случване на нашия юбилей ми дава основание като председател на фондация Международен балетен конкурс Варна да бъда оптимист в погледа си към следващите години – сподели Димитър Димитров. - Да, Варненският конкурс е първият в света на професионалния балет и пази с достойнство своите традиции. Но както всички видяхме в конкурсните вечери, това е и форум, който с усилията на цялата балетна общност се развива в добра посока и продължава да прави открития, които ще са определящи за линията на съвременното балетно изпълнителско изкуство. Варна продължава да ражда звезди.“

Проф. Владимир Василиев, председател на журито, подчерта, че с всяка година става все по-трудно да се блесне на балетния небосклон, защото балетът се развива и усложнява, информацията е обилна, постиженията на всички са пред очите на целия балетен свят. Той призна, че журито е било затруднено поради много близките добри резултати на изявените участници и заключи:

„Това изобилие от добри постижения ме кара да мисля, че класическият танц няма да умре, ще бъде жив, докато сме живи ние и докато ги има добрите школи, които подготвят младите артисти.“

Членът на управителния съвет на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна” Илия Раев огласи наградите на тазгодишното издание (вж. на края на статията)

В своите коментари членовете на журито отбелязаха високото ниво на конкурса и насърчиха състезателите, които не са взели награди, да не се предават, а да се готвят за следващия конкурс във Варна през 2016.

На запитване на Classical-Bg какво не достигна на участниците, за да получат златни медали, проф. Василиев отговори, че това е въпрос на малко повече техника, артистичност и талант и много, много работа и подчерта колко силно това зависи от школата, където учи младият артист. Членът на журито Максимилиано Гера се обърна към учители и танцьори думите: „Мнозина могат да правят сложни пируети и високи скокове. Но има нещо, което е по-важно от тях, това е душата. Много малко хора могат да те накарат да се разплачеш или да разсмееш. Това са най-стойностните хора, от такива изпълнители имаме нужда. Бях на 18 години, когато проф. Василиев ми каза: „Ходи в музея, чети книги, учи историите на характерите, така те ще станат част от теб и ще можеш да играеш от сърце.“

Членът на журито Сирил Атанасоф поздрави всички участници, не само победителите, и им пожела да развият потенциала, който имат. Проф. Сун Хи Ким, която също е член на журито, говори с благодарност за варненския конкурс, като отбеляза, че без него развитието на балета в Корея от последните години не би било същото. „Обичам Варна!“ - завърши тя емоционално на български.

Проф. Петър Луканов, зам.-председател на журито отново изтъкна високото ниво на конкурса, като подчерта мнението на балетните специалисти, че конкурсът върви нагоре при едно много високо средно ниво на участниците. Членът на журито Турсинбек Нуркалиев заяви: „Това е конкурс, който определя нивото на световния балет“ и обеща сериозно участие на Казахстан на следващото издание.

Соня Димитрова, член на УС на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна” представи и звездите, които ще се включат в супер гала концерта „Среща на поколенията“ днес 30.07. от 21ч., който е посветен на паметта на маестро Емил Димитров: Уитни Дженсън от САЩ, Максимилиано Гера от Аржентина, Роландо Сарабия от Куба, Александър Александров и Натали Братанова от България, Матиас Дингман от САЩ, Бруклин Мак от САЩ, Денис Черевичко от Австрия, Мин Джунг Ким, Сунг У Хан и Мюнг Кю Ким от Корея.

Единствено учениците от класа на Алфредо Торес ще представят неговата хореография в стила на афро-кубинския джаз, изработена специално на двуседмичната балетна академия към Международния балетен конкурс - Варна. Хореографът сподели пред Classical-Bg, че учениците справят се перфектно "Имаме ученици от Турция, Гърция, Япония, има и някои балетисти, които успяха да стигнат до трети тур на конкурса. Този стил е много труден - афро-кубински джаз и класически балет. Японците не се колебаят, имат много дисциплина и на тях им се получава по-лесно. Духът на танца за 15 дни трудно може да се пресъздаде." В София, където Алфредо Торес има школа, няма почитатели и добре подготвени танцьори на този стил. Там той преподава салса, който е социален танц: "На 30-40 години вече е трудно да се прави атитюд и пирует", затова ще можем да видим подобно изпълнение само на гала концерта на лауреатите от предишните издания на конкурса! 

Награди:

I. ГРУПА “А” – СТАРША ВЪЗРАСТ

Присъжда се звание "ЛАУРЕАТ НА ХХVI МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС Варна 2014” и следните награди: "ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ГРАД ВАРНА” - златен медал и диплом: НЕ СЕ ПРИСЪЖДА.

ЖЕНИ

Една първа награда - златен медал и диплом: НЕ СЕ ПРИСЪЖДА.

Две втори награди - сребърен медал и диплом: 63 Хана О'Нийл, Франция 119 Йе-Рим Чои, Корея

Две трети награди - бронзов медал и диплом: 94 Сара Ренда, Италия 67 Хи-Сън Ким, Корея

МЪЖЕ

Една първа награда - златен медал и диплом: НЕ СЕ ПРИСЪЖДА.

Една втора награда - сребърен медал и диплом: 66 Дае Хан На, Корея

Две трети награди - бронзов медал и диплом: 76 Джеръми-Лу Кер, Франция 129 Юго Маршан, Франция

II. ГРУПА “Б” – МЛАДША ВЪЗРАСТ Присъжда се звание "ЛАУРЕАТ НА ХХVI МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС Варна 2014” и следните отличия: "СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ ВАРНА 2014“ - диплом и медал: 18 Су-Бин Ли, Корея.

ДЕВОЙКИ

Едно отличие I степен - диплом и медал: 46 Съ-Ху Джун, Корея

Едно отличие II степен - диплом и медал: 54 Мико Маргарита Фогарти, Швейцария Едно отличие III степен –диплом и медал: 43 Ралица Илиева, България ЮНОШИ Едно отличие І степен – диплом и медал: 47 Ю Ши, Китай Едно отличие II степен – диплом и медал: 22 Джун-Хьок Джън, Корея

Две отличия III степен – диплом и медал: 2 Микола Городиский, Украйна 15 Георги Смилевски, Русия

ІІІ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАГРАДИ

Специална награда "Емил Димитров" - за млади дарования: 18 Су Бин Ли, Корея Две награди - участие в цял спектакъл в централна роля на Софийска национална опера и балет през сезон 2014/2015 18 Су Бин Ли, Корея 129 Юго Маршан, Франция Една награда от Фонд „Нина Кираджиева“ за артистичност на български участник, получил най-висока оценка на ІІІ тур. 97 Венера Христова, България Две награди от „Силвия Ко“ - Япония за перспективни млади танцьори от група „Б“ Младша възраст, една за девойка 46 Съ-Ху Джун и една за юноша 47 Ю Ши участвали на ІІІ тур. ІV.

ПООЩРЕНИЯ

А. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ за участници в ІІІ тур:

1. За състезателите, които не са получили награди или отличия: - поощрения за постижение на балетна двойка от група „А“- Старша възраст и грамоти: 97 Венера Христова, България и 85 Дойчин Дочев, България - поощрения за постижение на балетна двойка от група „Б“ - Младша възраст, и грамоти: НЕ СЕ ПРИСЪЖДА; - поощрения за партньорство и грамоти: Мин Кю Ким (партньор на 67 Хи-Сън Ким), Корея 87 Иван Оскорбин, Русия - поощрения за най-млади състезатели, юноша и девойка, участвали в III тур – и грамоти: 46 Съ-Ху Джун, Корея и 22 Джун-Хьок Джън, Корея - поощрения за състезатели участвали в ІІІ тур, но не получили награда или отличие: 20 Джи-Ън Нам, Корея; 21 Мей Мацуо, Япония ; 102 Мин-У Канг, Корея ; 77 Йошиаки Накано, Япония ; 90 Светлана Свинко,Русия ; 68 Олег Рогачев, Русия ; 93 Су-Джи Ги, Корея

2. Всички състезатели, участвали в третия тур на конкурса, но не получили награди или отличия, получават диплом за финалист.

Б. ЗА ХОРЕОГРАФИЯ

1. За оригинални постановки със съвременна хореография, изпълнени на конкурса, създадени през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2009 г.: - едно отличие I степен и грамота Композитор: Александър Десплот (Alexander Desplot) "Моят блян" (My reverie) Хореография: Анджела Ревие (Angela Revie) 2013; - едно отличие II степен и грамота: Композитор: Джае Деок Ким (JAE DEOK KIM)- "Великия диктатор" (The Great Dictator), Хореограф: Бо Ра Ким (Bo Ra Kim) 2013.

2. За оригинална постановка върху произведение от български композитор, изпълнена на конкурса, реализирана през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2009 г: - едно отличие и грамота Композитор: Асен Аврамов- Сицилиана, Хореограф: Анна Пампулова.

Специална награда за артистизъм: 124 Джесика Овъртон, ЮАР и 128 Джеймс Фрейзър, ЮАР; 103 Анна Гермизеева, Русия и 125 Константин Aлексенцев, Русия

Картината „Гранд жете - Балерината” на художника Димитър Киров-ДиКиро, дарение от Русалия Кирова: 47 Ю Ши, Китай.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.