Орели Дюпон и Ян Бридар – 1992Международният балетен конкурс във Варна започва своето 25-то юбилейно издание в неделя, 15 юли, с тържествена церемония. Духовият оркестър на Военноморските сили ще посрещне международното жури и официалните гости на световния форум, които ще влязат по червен килим в Летния театър на морската столица. По традиция най-младите участници участват в откриването: Хъ Таий от Китай ще вдигне знамето на форума, а огъня на конкурса ще бъде запален от Елени Марку - Гърция.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова е патрон на 25-ия юбилеен Международен балетен конкурс. На откриването тя ще поздрави участниците и журито, съставено от балетни светила. Събитието ще премине под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”, а съорганизатори - Министерството на културата,  Община Варна и Постоянният танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

ХХV Международен балетен конкурс - Варна се реализира благодарение на генералното спонсорство на Societe Generale Експресбанк и с любезното съдействие на „Citroën” АД, „Албена” АД, Корейската балетна асоциация, Силвия Ко. - Япония, Френския институт в България, Йоко Моришита – Япония, Дворец на културата и спорта - ЕАД, Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, Интерхотел „Черно море” - Варна, Фонд „Нина Кираджиева”, проф. Атанас Кареев, Quality Art Foundation.

За пръв път Международният балетен конкурс във Варна ще се проведе без доц. Емил Димитров - мениджърът, който изгради първото в света танцово състезание и до последния си час беше двигател на конкурса.

В чест на доц. Емил Димитров XXV Международен балетен конкурс – Варна ще връчи специална награда на негово име, която ще се присъди заедно със златния медал. Наградата представлява скулптура от бронз, работа на изтъкнатия скулптор Борис Андреев – Реджо, която съчетава в една фигура вълнението на танца, огъня и Голготата.

На пресконференция днес във Фестивалния и конгресен център председателят на фондация ”Международен балетен конкурс - Варна” Димитър Димитров съобщи, че в памет на големия балетен визионер ще бъде подредена и фотоизложба, която ще се открие в първата конкурсна вечер. Нейният автор – варненският фотограф Стоян Лефеджиев, който от 1968 г. неизменно документира конкурсния форум, представя безценна колекция от фотографии на великите имена в балета на ХХ век. Но специалното посление на изложбата е свързано с доц. Емил Димитров – „Един човек, един живот за един конкурс”.

Членът на утравителния съвет на фондацията Соня Димитрова сподели, че китайските участници са подготвили специален танц, посветен на Рицаря на балета и наречен „Елегия”.

Евелин Харт и Дейвид Пиърграйн – 1980

По традиция участниците и тази година ще се състезават в три тура с произведения от световната балетна класика и съвременна хореография.

Първият тур ще продължи от 15 до 19 юли. В него 66 състезатели от 20 страни ще покажат образци на класическата хореография. Вторият тур ще бъде от 21 до 24 юли. Кандидатите от старша и младша възраст ще играят класика и съвременни произведения. Третият, финален тур за разпределяне на призовете, ще е на 26 и 27 юли отново с класика и съвременна хореография.

При тегленето на жребия състезателен номер 1 изтегли Анка Карина Василе от Румъния – младша възраст.

Тази година Япония изпраща най-големата група от участници - 13 кандидати. Кеничи Соки, член на журито, сподели, че конкурсът във Варна е най-големият за тях и е мечта за японските балетисти. Тяхното участие тази година ще бъде символ на надежда за техните съграждани, тъгуващи по загубите от земетресението миналата година.

 

Наградите ще бъдат обявени на 29 юли от 20.30 ч. с концерт на победителите. На 30 юли от 21 ч. е гала концертът „Среща на поколенията”. Всички прояви са в емблематичния Летен театър на Варна, превърнал се в запазен знак на Балетната олимпиада.

В случай на дъждовна вечер Димитър Димитров предложи два варианта: или да бъде сгъстена програмата и да се пропусне вечер, или в краен случай да бъде изместен конкурсът в Двореца на културата и спорта.

Председател на журито по традиция е акад. Юрий Григорович – един от най-големите хореографи и балетмайстори на ХХ век. Негови заместници са проф. Петър Луканов (България), Константин Дуту (Румъния) и проф. Сяо Сухуа (Китай). Тъй като в последния момент са възникнали здравословни проблеми при проф. Григорович, той няма да може да пристигне за откриването на конкурса. В случай, че здравословното му състояние позволи, той ще се включи от втория тур, в противен случай неговите функции изцяло ще поеме уважаваният проф. Петър Луканов.

На пресконференцията проф. Луканов сподели, че от първия до 25-я конкурс е присъствал на конкурса и е виждал как с всяко издание той расте. „Не случайно той е наречен Балетна олимпиада – отбеляза той и заключи – Надявам се, че и тази година на конкурса ще се родят нови световни звезди.”

В пресконференцията се включиха още: Жил Фукс, член на съвета на учредителите на фондация „Международен балетен конкурс Варна”, Мая Клевцова – представител на Societe Generale Експресбанк, специалните гости на конкурса г-ца Парк – председател на Корейската балетна асоциация и г-н Ох – кмет на Сеул от 2005 до 2011 г., членовете на международнито жури Елдар Алиев от САЩ, проф. Валентин Елизарев от Беларус, Кеничи Соки от Япония, лауреат през 1994 г., Вяра Начева, медалист от 1994 г., Евгения Кръстева – три пъти медалист на конкурса.

Сред журито са още легендарната Аурора Бош от Куба, печелила медали през 1965 и 1966 г., Габор Кевехази от Унгария, лаурает от 1972 и 1974 г. Член на журито за пръв път тази година ще бъде Максимилиано Гера, който блесна през 1988 г. и спечели златен медал. Обожаваният от балетоманите артист ще участва и в галаконцерта на финала на конкурса. В журито ще седне Клотилд Вейе – етоал на Гранд опера в Париж и балетмайстор. Тя става лауреат във Варна през 1978 г. В журито са и Мерих Бахар Чименджилер от Турция, проф. Сун Хи Ким от Корея, Турсинбек Нуркалиев от Казахстан и проф. Хикмет Мехмедов от България.

Артистичното събитие на годината във Варна привлече вниманието на почитатели на балетното изкуство от цял свят, сред които са и специалните гости на конкурса: г-ца Парк – председател на Корейската балетна асоциация и г-н Ох – кмет на Сеул от 2005 до 2011 г. Припомняме, че корейското участие на последното издание през 2010 беше изключително силно – тогава корейците, следвани от китайци, заслужиха челните места.

И тази година журито ще следи за чистота на изпълнението и близост до оригиналните изпълнения, познати на всички. Техническата подготовка ще бъде важна, но стилът и класата на изпълнението ще бъдат водещи.

Проф Петър Луканов коментира, че не всяка година се раждат таланти на едно и също място и условията в България не са от най-благоприятните за подготовка.

Българско участие ще има през втория ден на конкурса от страна на Натали Братанова, на която ще партнира (без да се състезава) добре познатият на софийската публика солист на Националната опера и балет, Никола Хаджитанев.

От 15 до 30 юли в рамките на конкурса ще се проведе и Международната лятна балетна академия. В нея класически техники ще водят Аурора Бош (Куба), Жилбер Майер (Франция) и Лиляна Драгулева (България). Проф. Наталия Тарасова ще преподава характерни танци, а Луиза Франк (Холандия) и Джанпиеро Тиранцони (Италия) - съвременни техники.

Билетите за конкурсните вечери са на достъпни цени, многократно по-ниски от билетите за балет в другите страни на Европа и света. За първия тур те  са между 8 и 15 лв., за втория – от 10 до 25 лв., а за двата финални концерта – награждаването и „Среща на поколенията” – от 15 до 20 лв. Могат да се купят от мрежата на eventim и на касите на Летния театър и Двореца на културата и спорта.

Новини от конкурса можете да научавате всеки ден от Фейсбук

Източник: PR агенция НИРА Комюникейшънс и Classical-BgСамо регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.