Фестивалът за американска и българска музика АмБъл е утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори, място за среща и сътрудничество между творци от България и САЩ, и подиум за млади изпълнители – да се потопят в нови музикални тенденции като участват наравно с по-опитните си колеги.

Изданието 2011 на фестивала – петото с името "АмБъл" - е единадесетото издание на българо-американския музикален фестивал в София, основан през 1998 година от Джефри Дийн под името "Седмица на Американската Музика в България".

АмБъл е фестивал, принадлежащ не на определена зала или (вид) публика, а на всички, които търсят един различен музикален празник на високо ниво, базиран на интригуващи художествени идеи. Както досега всички фестивални събития са със свободен вход!

На 2 октомври от 16 часа в Студио 5 на НДК, фестивалът "АмБъл" се открива с концерт - маратон "7.5 часа за Стийв Райх на 75". Освен разказите на самия Стийв Райх и художествени визуализации на музиката му, специално поръчани от АмБъл, портретът на този изключителен творец включва пъстро представяне на неговото творчество на живо с видни български изпълнители като Боби Йоцов, Мила Павлова, Анжела Тошева, дуо "Вълчев" и Квартет Фрош. В маратона фигурат и пиеси, създадени в чест на Райх от композитори като Филип Глас, Джон Адамс, Демитриус Спанеас и Михаил Големинов.

"Тук не е Америка" - така е озаглавен АмБълският концерт на 4 октомври, в Студио 5 на НДК от 19 часа, където преживяванията в България през последните 20 години на американския виолончелист Джефри Дийн стават обект на уникален инструментален театър. Със световни премиери изпълнени от "юбиляра" участват композиторите Георги Арнаудов, Румен Бальозов, Венцислав Диков, Михаил Големинов и Ценко Минкин, а допълнителни музикални изненади ще поднесе съставът "Танго проект" (Живко Петров, Венци Благоев, Еко, и Христо Йоцов).

На 5 октомври от 19 часа АмБъл "се разхожда" до зала "Филип Кутев" на Сьюза на Българските композитори за "Клавирно казано" - дебютното представяне на пиесите от Алан Хованес (САЩ) и Артин Потурлян (България), избрани за второто издание на конкурса VIVAPIANO 2012, в изпълнението на Евгения Симеонова и Анахид Акопян.

Фестивалът АмБъл, както и конкурсът са организирани от фондация "Арденца".

Съпоставянето на американски и български композитори продължава в следващия концерт, от 19 часа на 8 октомври в СГХГ. Тазгодишната АмБълска юбилярска двойка са Димитър Ненов и Рут Крафорд-Сийгър, и двамата родени през 1901 и починали през 1953.

Концертът “Вокални виждания” с гостуващите артисти от САЩ Арън Енгебрет (баритон), Алисън д'Амато (пиано), Сюзън Браунфийлд (сопран), и българската им колежка Даниела Дикова (пиано) обещава и премиерите на песенния цикъл от Либи Ларсен "Странният случай на Х. Х. Холмс" -
разказ за американския първообраз на сериен убиец – и "Миражи" от Стефания де Кенеси, по поезията на Вирджиния Атанасова-Лиалиос.

За финал на АмБъл '11 на 9 октомври от 17 часа, Българското национално радио домакинства в Студио I. След първото представяне на "Ротко чапел" от Мортън Фелдман с Смесен хор "Проф. Васил Арнаудов" от Русе и виолиста Валентин Геров, българският композитор Драгомир Йосифов отговаря на Фелдман с новата си творба "Ротко-отзвуци".

По традиция, фестивалът се закрива с музикален “хепънинг” – този път с масово изпълнение на "В до мажор" (“In C”) от Тери Райли. Наред с известни български музиканти, участват и ансамбли от НМА – София, НУМСИ – Бургас, и АУБ – Благоевград, както и самата публика, присъстваща в залата.

Издание 2011 на фестивала “АмБъл” е реализирано с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столичната община, Министерство на Куртурата, и Посолството на САЩ в България.

Повече информация за концертите можете да намерите на Classical-Bg и на сайта на фестивала.Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.