Новини за класическа музика


Под патронажа на Н. Пр. г-н Андраш Клейн – посланик на Унгария у нас, със съдействието на Институт Балаши - Унгарски културен институт в София, на 24 октомври в камерна зала „България” от 19ч. ще се състои втория концерт от амбициозния цикъл камерни концерти „100% Брамс”. Концертът се явява и първи от цикъл „Quarto 2012” на Quarto Quartet и Софийска филхармония.

Гостувал няколко пъти в България, виолончелистът Ласло Феньо вече е познат у нас. Носител на престижната награда от Международния конкурс „Пабло Казалс” (2004 Кронберг, Германия), унгарецът принадлежи към истинския световен елит музиканти. През последните години се представя на най-важните сцени и с най-добрите оркестри: Концертгебау Амстердам, Уигмор хол Лондон, Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт, Оркестър Бетовен в Бон, Щаатскапеле Ваймар, Унгарската филхармония, Симфоничния оркестър на Шанхай и др.

Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

За първи път на софийска сцена, световноизвестните оперни звезди Соня Йончева (сопрано) и Доменико Менини (тенор), заедно с талантливия тенор Марин Йончев (победителят в реалити проекта „Стар Академи“ ) ще пеят на един вълнуващ концерт на 31-ви октомври 2012 година (сряда) от 19.00 часа в зала „България“ с участието на оркестъра на Софийската филхармония и под диригентството на маестро Мартин Пантелеев.

Очакват ви майсторски изпълнения на любими произведения от Доницети, Росини, Верди, Масне, Пучини и др.

Само три месеца след като покори публиката в лондонската „Ковънт гардън“ в съвместен концерт с Пласидо Доминго по повод Олимпийските игри, чаровната Соня Йончева, заедно с Доменико Менини и Марин Йончев бяха поканени от Фелипе - принц на Белгия, да изнесат концерт на сватбеното му тържество, състояло се на 21 септември 2012 г.

Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Любимият актьор на българската публика от нашумелия сериал "Стъклен дом", Калин Врачански, ще свири на тромпет пред деца и родители под вещото ръководство на солист-тромпетиста на СО на БНР, Петър Македонски и палката на Любомир Денев – младши на концерт на 20 октомври в камерна зала България от 11 ч.

„Приказки за тромпет“ ще бъде първото от серия от 8 концертни изпълнения, които Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България“ подготвят в партньорство със „Софийска филхармония“ като част от програма „Фортисимо Фамилия“, която цели да убеждава в ползата от пълноценното музикално образование.

 

Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Изданието 2012 на АмБъл фестивал на американска и българска музика – утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори – е под уникалния знак на един двоен българо-американски юбилей.

Преди 100 години са родени двама значими и колоритни композитори – българинът Парашкев Хаджиев и американецът Джон Кейдж – и творчеството им заема важно място във фестивалната програма. Тази година в АмБъл участват за първи път младият, бързо набиращ международна известност композитор Мартин Георгиев, отскоро обявен за композитор на град Хайделберг, Германия.

 

Прочети повече...Първият симфоничен концерт от 66-ия творчески сезон на Държавна опера Варна, част от проекта Варна – кандидат за европейска културна столица 2019, ще се състои на 5 октомври от 19.00 ч. на Сцена Филиал. Концертът под диригентската палка на младия варненец с международна кариера Мартин Георгиев, ще прозвучи и в рамките на Лондонския фестивал на българската култура 2012.

На 3 ноември в престижната зала „Кадоган Хол”, недалеч от Бъкингамския дворец, музикантите от Симфоничния оркестър на ТМПЦ - Държавна опера Варна ще имат високата чест да представят за пръв път в британската столица симфонична музика от български композитори.

Прочети повече...Днес в Музикален център "Борис Христов", ул "Цар Самуил" No.43 от 18.30ч. започва излъчването на поредица от паметни концерти под диригентството на един от най-известните диригенти на 20 век Карлос Клайбер. Организатор и водещ на видеофеста е пианистът Томислав Вичев, който е посветил своите интереси на изследването на неговото (и на баща му Ерих Клайбер) творчество.

Прочети повече..."Дни на музиката в Балабановата къща" - фестивалът, носител на наградата "Музикален проект на 2011 г.", открива есенното си издание на 30 септември 2012 г. с уникален концерт на Римския стадион в Пловдив! Изумителният виртуоз на четириметров алпийски рог Аркади Шилклопер (Русия, Германия) ще бъде солист на първокласния Биг Бенд на БНР, под диригентството на Антони Дончев.

Прочети повече...


Категории: Фестивали  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

 

Ако сте се наслушали на обичайния репертоар в концертните зали и желаете да чуете нещо специално и различно от любимите Ви композитори, а и някои нови, тогава трябва да посетите концертите от второто издание на фестивала Пиано Екстраваганца.

След като миналата година се убедихме, че всеки един концерт бе внимателно замислен - от репертоара до изпълнителите, ще останем очаровани от програмата (9 рецитала на пиано и 5 камерни концерта), която създателят на бутиковото удоволствие Людмил Ангелов ни предоставя тази година под надслов "Нещо наистина нечувано" в залата на Централния военен клуб.

Очакваме да гостуват редица от най-изтъкнатите български изпълнители по света, както и утвърдени имена, и млади таланти: всички в най-активен и интересен период от техните кариери.

 

Прочети повече... 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...„Титаник Бенд 100” закрива сезона в Морската градина със своя уникален спектакъл (вж. във фейсбук). Музикалното преживяване на 5 септември в комплекс „Хоризонт” е в отговор на големия интерес на публиката след премиерата през пролетта в Кукления театър.

Десетима елитни музиканти ще съживят музиката, свирена от оркестъра на „Титаник”, и аромата на времената преди 100 години. Техният проект се основава на невероятния факт, че преди своето трагично историческо плаване оркестърът на легендарния кораб е имал два последни концерта на сушата – във Варна и в София!

Прочети повече...


Страница 3 от 16  <  1 2 3 4 5 >  Край »