Новини за класическа музика


 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...Концертмайсторът на Берлинска филхармония Гай Браунщайн ще изпълни цигулковия концерт на Брамс със Софийска филхармония, под палката на Йонг Чил Лий тази вечер в зала България.

Изявите на изпълнители от подобен ранг в България стават все по-чести, и за щастие, по-качествени. Чест е за нас да чуем изпълнител в разцвета, а не в залеза на кариерата си. Българската публика ще има възможността да се порадва на истински професионалист, доказал способностите си и работил с най-добрите световни диригенти, солисти и състави.

Прочети повече...Софийска филхармония предлага удобства за хората в неравностойно положениеСоциалната програма "Обединение чрез музика" е инициатива на Софийската филхармония и директора на Националния институт Явор Димитров. Тя ще се проведе със съдействието на Националното читалище на слепи "Луи Брайл", Съюза на инвалидите в България РО "Света София" и Организацията на евреите в България "Шалом".

"Обединение чрез музика" е мотото на столичната филхармония в ситуацията на световна икономическа криза, като тази програма цели да се сключат договори, касаещи равен достъп до културни събития на българските граждани в неравностойно положение, представлявани от трите горепосочени организации.

Прочети повече...Софийска Филхармония в Болшой театърНа 5 февруари 2009г. на Новата сцена на Болшой театър в Москва ще се състои официална церемония по откриването на Година на България в Русия, в която ще вземат участие руският президент Дмитрий Медведев и българският президент Георги Първанов, както и ръководители на организации и ведомства на държавните власти на Русия и България, представители на обществени организации и делови кръгове на двете страни.

Прочети повече...Албена Данаилова, концертмайстор на Виенска операКонцертмайсторът на известната Виенска опера, Албена Данаилова, гостува на Софийска Филхармония през февруари. Под палката на австриецът Урош Лайовиц, българската публика ще има изключителната възможност да се наслади на концерт за цигулка и оркестър No.3 от Сен-Санс в нейно изпълнение.

От септември 2008г., нашумялата цигуларка е първата жена, приета в 140 годишната история на оркестъра на Виенската опера. Оркестърът е известен с уникалните си музикални изпълнения, но и с това, че се състои предимно от мъже. Решението да бъде наета жена концертмайстор, предизвика малка сензация в света на класическата музика. Това мигновено разпространи съмнението, че е избрана само заради това.

Прочети повече...


Страница 1 от 1