Новини за класическа музика


С "A tribute to Michael Jackson" започва новото, шесто издание на клавирния фестивал "Пиано Екстраваганца" в изпълнение на Петер Бенс. Унгарският пианист днес представи собствени творби и транскрипции по музика на Майкъл Джексън и Джъстин Тимбърлейк.

Фестивалът се провежда от 23 септември до 23 ноември 2016г. в залата на Военния Клуб в София, като в рамките му очакваме да чуем общо 7 рецитала, 2 камерни концерта, един джазов концерт, образователен пърформанс за деца и възрастни, както и премиера на документален филм.

Прочети повече...Този петък, на 30 ноември, е поредният концерт от афиша на Симфоничния оркестър на БНР. Програма отново е интригуваща – „изгрява“ под формата на „Разсъмване над Москва река” от Модест Мусоргски, продължава с така обичаните Рококо вариации от Чайковски (точно 135 години след тяхната премиера) и финалът е за Четвъртата симфония на Лудвиг ван Бетовен. На пулта ще бъде Георги Димитров.

Солист на Рококо вариациите е българският виолончелист Димитър Фурнаджиев. Възпитаник на Националната музикална академия в класа на Светослав Манолов, той е носител на две първи награди – на националния конкурс „Светослав Обретенов” и на 4-тото общобългарско състезание  за певци и инструменталисти. Следва сребърен медал и диплом на конкурса „Гаспар Касадо” (1973, Флоренция) и трета награда на „Пабло Казалс” в Будапеща.

 

Прочети повече... 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...На 26 юни тази година концертмайсторът на симфоничния оркестър на Българското национално радио, Галина Койчева, стана майка за първи път.

Малката Ивета тежи 3,580 и е 51 см. Щастливите родители благодарят за специалните грижи на екипа на д-р Танев от АГ Варна.

Прочети повече...Днес 1 юни 2012г. от 19ч., по случай Международния ден на детето в зала «България» ще се проведе един изключителен музикално-сценичен спектакъл, красив и стойностен подарък за децата и техните родители от всички възрасти!

Софийска Филхармония и Quarto Quartet представят две от най-обичаните от публиката от целия свят класически произведения – «Годишните времена» на Вивалди и «Карнавал на животните» на Сен-Санс.

Концерт-спектакълът ще включва освен виртуозни интерпретации на класическите творби от камерна формация Quarto Quartet и солисти на Софийска филхармония, така и фееричен спектакъл с маски на малките балерини от VAYA Dance Studio, открили тазгодишния Виенски бал в София.

Прочети повече...Между 26 и 29 април 2012 ще се проведе второто издание на Международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO 2012 - София, организиран от Фондация “Арденца” и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Мястото е обновеният концертен комплекс на зала "България".

Конкурсът ще е съпътстван от семинар на клавирните педагози и изложение на българския LEGO клуб. Желаещите да се включат могат да изпратят формуляр по обикновената или по електронната поща. Срокът за подаване на документите за участие е 20 март 2012г.

Прочети повече...Поради внезапно обявения ремонт на зала „България” абонаментната кампания на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Емил Табаков, ще започне от 12 септември 2011 г.

В интервю за предаването "Алегро Виваче" по Българското национално радио маестрото изрази съмнение, че обявената дата за завършване на освежителния ремонт на залата, 29 октомври 2011г., ще бъде спазена.

Прочети повече...На 7 май, на 82 годишна възраст след продължително и тежко боледуване почина проф. Димитър Тъпков - композитор, педагог и общественик, Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Сред най-известните му произведения са: Пет скици върху народни песни за струнен квартет, Кантата за мира, "Годишните времена", миниатюри за глас, флейта и ударни по хайку, Квази рапсодия за камерен оркестър, Капричио за малък симфоничен оркестър и други.

Проф. Димитър Тъпков е роден на 12 юли 1929 г в София. Завършва Българската Държавна Консерватория (днес ДМА “П. Владигеров”) с композиция при проф. Марин Големинов (1956). Работи в Музикалния отдел на БНР от 1956­ до 1962г.

Прочети повече...Световно известният цигулар, виолист и диригент, редовно концертиращ с най-добрите оркестри по целия свят, Шломо Минц, гостува в България за пореден път този петък в зала България от 19.30ч., за да изпълни с Класик ФМ М-Тел оркестър Бетовен - един от най-изящните концерти, писани за цигулка.

Прочети повече...Този петък Симфоничният оркестър на БНР под палката на Маестро Емил Табаков ще изпълни най-силния си концерт за сезона. В програмата маестрото е запланувал рядко изпълнявания поради трудността си и огромния (петорен) състав балет от Игор Стравински "Пролетно тайнство".

Партитурата на това произведение може да се нарече библията на съвременните композитори, тъй като самият Игор Стравински начертава нов път в развитието на класическата музика от началото на 20 век до днес.

Наскоро Софийска филхармония изпълни същото произведение, но в състава липсваха инструменталисти, поради изключително ниските хонорари, предложени на музикантите извън регулярния състав.

Прочети повече...


Страница 1 от 3  1 2 3 >