Новини за класическа музика


 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...Студентският оркестър на университета Манчестър гостува в България по покана на Нов Симфоничен оркестър. Утре вечер младите музиканти пристигат за репетиция и концерт под палката на Марк Херон в зала "България" на 4 септември и в амфитеатъра в Пловдив на 7 септември. Солист е виолончелистът Алис Пъртън.

Прочети повече...Богдан ЗвористеануТази неделя в зала "България" публиката ще има удоволствието да чуе финалното изпълнение на Нов Симфоничен Оркестър за сезон 2008-2009.

Под палката на все по-рядко присъстващият на българска сцена, Маестро Миланов, ще прозвучат творби от Антонин Дворжак и Йоханес Брамс.

Солист на оркестъра е румънският цигулар Богдан Звористеану, концертмайстор на “Orchestre de la Suisse Romande”, Женева и преподавател в Академия Менухин.

Прочети повече...Преслав Ганев свири БрухЗа четвърти пореден сезон цигуларят Преслав Ганев е асоцииран концертмайстор на Нов симфоничен оркестър.

Под палката на Маестро Петко Димитров, днес младият талант ще се изяви в зала "България" като солист на оркестъра с един от най-популярните концерти в цигулковата литература - концерт No.1 от Макс Брух.

Преслав Ганев е роден през 1986 година в семейство на оперни певци. През 2005 година завършва Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в гр. Русе, в класа по цигулка на Анелия Попова. През 2008г. се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", гр. София в класовете на Проф. Гинка Гичкова и Проф. Дора Иванова. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси.

Прочети повече...От Лозана пристигат концертмайсторът - Франсоа Сошар и водачът на виоловата група - Ели Каранфилова, за да изпълнят Симфония концертанте от Моцарт. Ели е била концертмайстор на Нов Симфоничен Оркестър в периода 1997 - 1999 г. и след прослушване от виолончелиста Станимир Тодоров, тогава асистент на прочутия Йехуди Менухин, е приета в академия "Менухин"! Малко по-късно Ели сменя цигулката с виола и сега е един от лидерите на прочутия камерен състав от Лозана.

Прочети повече...Нов Симфоничен ОркестърНа фаталната дата 13 Октомври 1991г. Нов Симфоничен Оркестър прави своят първи концерт на бял свят. На 13 Октомври, седемнадесет години по-късно, младежкият оркестър открива поредния си сезон в Зала „България" от 19.30ч. под палката на Маестро Росен Миланов.

Прочети повече...


Страница 1 от 1