Новини за класическа музика


На пищна церемония с фойерверки снощи бяха връчени наградите на състезателите в 26то издание на Международния балетен конкурс - Варна.

Су-Бин Ли от Корея спечели в младша възраст специалното отличие "Варна 2014". Със сребро при жените са Хана О’Нийл от Франция и Йе-Рим Чои от Корея, а при мъжете Дае Хан На от Корея

Трите оспорвани тура на ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 превърнаха Летния театър в българския морски гранд в сцена на световния балет. На пресконференция в хотел „Черно море“ на 28ми юли международното жури с председател проф. Владимир Василиев, Русия, обяви лауретите на конкурса.

На пресконференцията Димитър Димитров, председател на управителния съвет на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна”, посочи: „Радостен съм да споделя с вас общото усещане на организатори и гости от факта, че тазгодишното издание на конкурса наистина беше достойно за 50-годишния юбилей.

Прочети повече...Завърши състезателната част на юбилейния ХХV Международен балетен конкурс – Варна. В присъствието на международното жури, представители на медиите и много състезатели на пресконференция във Фестивалния и конгресен център, председателят на международното жури проф. Петър Луканов обяви лауреатите и носителите на награди.

"Голямата награда на град Варна” - златен медал и диплом не се присъжда. Не се присъжда и първа награда и златен медал при жените. Втора награда - сребърен медал, диплом и звание лауреат получават Мики Вакута, Япония и Чае Еун Янг, Корея. Трета награда - бронзов медал, диплом и звание лауреат отива при Кристина Чочанова, България и Айгерим Бекетаева, Казахстан.

Прочети повече...Бруклин Мак - Балетен конкурс Варна 2012

Днес на пресконференция във Фестивалния и конгресен център стана ясно, че 14 балетисти от младша възраст (9 момичета и 5 момчета) и 12 (5 жени и 7 мъже) от старша ще продължат до край да се борят за първенството на ХХV Международен балетен конкурс – Варна 2012.

В състезанието продължават Корея (6), Китай (3), Япония (3), Канада (1), Унгария (1), България (2), Беларус (2), Турция (1), Белгия (1), САЩ (2), Австрия (1), Казахстан (2), Холандия (1).

Прочети повече...Всички български състезатели преминаха на втори тур на балетния конкурсНа пресконференция днес във Фестивалния и конгресен център във Варна стана ясно, че 41 балетисти преминаха на втори тур на балетния конкурс във Варна. Най-многобройна е групата на класираните японски танцьори – десет.

От утре започва втори тур ХХV Международен балетен конкурс – Варна, който ще продължи до 24 юли включително, почивният ден след него ще е 25 юни, когато журито ще обяви класираните за трети тур на пресконференция във Фестивалния и конгресен център.

Прочети повече...ХХV Юбилеен международен балетен конкурс Варна 2012Международният балетен конкурс във Варна започва своето 25-то юбилейно издание в неделя, 15 юли, с тържествена церемония. Духовият оркестър на Военноморските сили ще посрещне международното жури и официалните гости на световния форум, които ще влязат по червен килим в Летния театър на морската столица. По традиция най-младите участници участват в откриването: Хъ Таий от Китай ще вдигне знамето на форума, а огъня на конкурса ще бъде запален от Елени Марку - Гърция.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова е патрон на 25-ия юбилеен Международен балетен конкурс. На откриването тя ще поздрави участниците и журито, съставено от балетни светила. Събитието ще премине под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”, а съорганизатори - Министерството на културата,  Община Варна и Постоянният танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

Прочети повече...Анна Томова-Синтова получава наградата за изключителен принос към българската култура в националното допитване „Музикант на годината“.

Силен отзвук в анкетата сред слушателите на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ имаха юбилейният концерт на българската оперна прима на 11 ноември в родния й град Стара Загора, и галаконцертът на 16 декември в Софийската опера, с който завърши майсторският й клас.

Прочети повече...Поради технически причини от Classical-Bg забавихме няколко срещи със звезди на класическата музика, които организирахме специално за Вас през изминалите няколко месеца.

Между тях са срещи с организаторът на фестивала Пиано Екстраваганца, Людмил Ангелов, някои от неговите участници; с цигуларя и диригент Симос Папанас, както и с музикантът и критик, носител на две награди Кристална лира на СБМТД за 2011г. и сътрудник на Classical-Bg, Ростислав Йовчев.

Прочети повече...От април 2009г. Classical-Bg има удоволствието да работи с Доц. Ростислав Йовчев, който пише за Вас, българските читатели, материали за актуални на сцената музиканти, както и за много радетели на българската музикална култура. Той е един от много малкото доброволци, които приеха да сътрудничат на Classical-Bg напълно безвъзмездно и е най-активният от тях.

Тази година той празнува 50 годишнина и като че ли за щастлива равносметка, той получи напълно заслужено не една, а две награди "Кристална лира" от СБМТД в категория "Инструменталисти"  и в категория "Музикална критика", което за нас е особена гордост.

Прочети повече...Когато отивате да чуете концерт в зала "България" обикновено редът е следният: купувате си билет, влизате във фоайето, оставяте си връхните дрехи на гардероб, евентуално си купувате програма и влизате в залата.

През последните дни, обаче, може би сте забелязали едва ли не принудителното бездействие на жените от персонала на залата, които по задължение се навъртат в гардеробните около залата.

Прочети повече...Наградите 'Кристална лира' 2010 бяха раздадени от лауреати на приза от предишни години на церемония в НДК тази вечер. Въпреки, че не всички спечелили присъстваха на това събитие, в зала No.6 на НДК присъстваха множество фигури от музикалния елит.

Председателката на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Проф. Жени Захариева, откри събитието с думите "В музиката криза няма", изтъквайки че нашите сънародници прославят страната ни зад граница във всеки един момент. Тя поздрави слушателите с три валса на Шопен, изпълнени лично от нея на пиано.

Прочети повече...


Страница 1 от 1