Новини за класическа музика


През 1974 година Международния съвет по музика към ЮНЕСКО обявява 1 октомви за ден на музиката. Няколко години по-късно, през 1980г, България също го обявява за празник на своите музиканти и певци по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел: най-значимият български светец, църковен певец и композитор (доколкото този термин е бил валиден в тази епоха), музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо, наречен заради гласовата си дарба Ангелогласния.

Днес празникът се чества от цяла България. В Пловдив солисти и ансамбли от Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” ще се изявят в Балабановата къща от 18 часа. Те ще изпълнят творби от Шуман, Шопен, Брамс, Бах, Григ, Елгар и Големинов.

Прочети повече...Октавойс, OctavoiceЗемята беше посипана с пухкава снежна покривка, слънцето свенливо надничаше от хоризонта, а във въздуха се носеше празнична атмосфера, долавяща се в крехкия, едва доловим звук на коледните звънчетата. Музиката се лееше, обвита в чудната премяна на приказния и неповторим коледен дух, а Те пееха, разказвайки чудни истории за минали векове, за рождението на Сина Божий, за радоста, щастието, мира и любовта, за магията на празника.

За да се насладите на вълшебната музика и се потопите в магията на Коледа, неповторим коледен музикален празник, наречен "Коледни приказки" ще бъде поднесен на 17 декември от 19ч. в залата на "Сцена Академия" в НУИ „Любомир Пипков” (ул. "Оборище" 17) от младите музиканти от OctaVoice. Съставът пази в тайна програмата, която е подготвила, за да изненада своята публика.

Прочети повече...


Страница 1 от 1