Новини за класическа музика


На пищна церемония с фойерверки снощи бяха връчени наградите на състезателите в 26то издание на Международния балетен конкурс - Варна.

Су-Бин Ли от Корея спечели в младша възраст специалното отличие "Варна 2014". Със сребро при жените са Хана О’Нийл от Франция и Йе-Рим Чои от Корея, а при мъжете Дае Хан На от Корея

Трите оспорвани тура на ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 превърнаха Летния театър в българския морски гранд в сцена на световния балет. На пресконференция в хотел „Черно море“ на 28ми юли международното жури с председател проф. Владимир Василиев, Русия, обяви лауретите на конкурса.

На пресконференцията Димитър Димитров, председател на управителния съвет на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна”, посочи: „Радостен съм да споделя с вас общото усещане на организатори и гости от факта, че тазгодишното издание на конкурса наистина беше достойно за 50-годишния юбилей.

Прочети повече... 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече... 

Следващият вторник, 8 май, от 19.30ч. в първо студио на БНР (на ул. “Драган Цанков” 4) ще се състои първият самостоятелен рецитал на Мария Черноокова откакто работи като заместник водач на група фаготи в институцията БНР (През юли ще се навършат две години).

Идеята възниква спонтанно по предложение на композиторът и диригент Драгомир Йосифов, който ще партнира на пианото този път, а поводът е навършването на 30 години на изпълнителката. Затова и в програмата са подбрани само любими произведения за инструмента. Акцентът на програмата е концертът за фагот “Петте свещени дървета” от ДжонУилямс, който е непознат на широката публика в България, а същевременно е едно от най-ценните произведения на американската култура за инструмента.

 

Прочети повече...Поради технически причини от Classical-Bg забавихме няколко срещи със звезди на класическата музика, които организирахме специално за Вас през изминалите няколко месеца.

Между тях са срещи с организаторът на фестивала Пиано Екстраваганца, Людмил Ангелов, някои от неговите участници; с цигуларя и диригент Симос Папанас, както и с музикантът и критик, носител на две награди Кристална лира на СБМТД за 2011г. и сътрудник на Classical-Bg, Ростислав Йовчев.

Прочети повече...Гледайте наживо "Бодилник" утре сутрин в 9 часа по TV7. На гости при Жана и Мария в предаването ще бъдат цигуларят Иван Пенчев и пианистката Дарина Василева от Кварто квартет .

Поводът е предстоящият им концерт в зала България, в който ще изсвирят рядко изпълнявани квартети от Бетовен. Още повече какво предстои да представят на софийска сцена занапред, ще разберем от тях лично в студиото.

Прочети повече...Мария Черноокова в ТВ7Единствено по рода си предаване за класическа музика стартира тази сутрин в "Бодилник" - сутрешният блок на националната TV7. При една от водещите на ежедневния блок Жанета Танева, по известна като Жана, гост ко-водещ ще бъде Мария Черноокова, която ще дискутира на живо и с актуални гости в студиото събития от българската и световна музикална сцена. Рубриката ще се провежда всяка сряда между 9 и 9.30ч.

На гости в първото предаване беше Петър Матев, диригент на Професионалния хор на слепите "Акад. Петко Стайнов", който празнува тази година 75 годишнина от създаването. Можете да гледате дебютното предаване на сайта на TV7.

Повече информация по темата и обширно интервю с Петър Матев очаквайте скоро на Classical-Bg.

Гледайте първото предаване директно на сайта на ТВ7.

Бележка от администратора: За съжаление ТВ7 сметна, че ще е "по-комерсиално" за телевизията да се фокусира върху други ценности вместо истинската култура и краткото включване на чаровната създателка на Classical-BG бе свалено от екран. Благодаря за подкрепата и пожелаваме все повече "комерсиални" успехи на ТВ7.

Прочети повече...Драги читатели на Classical-Bg,

Днес се навършват три години от началото на нашия културен проект. От името на екипа на сайта от все сърце благодарим на нашите сътрудници, с чиято помощ той се обогатява и става възможно информацията да достига до Вас, нашите лоялни читатели. Желаем Ви нови интересни мигове с нашите електронни страници!

Честит празник!

Прочети повече...


Категории: Новини за сайта  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Уважаеми читатели на Classical-Bg,

Поради технически причини през последните дни не можехте да достигнете сайта на Classical-Bg. Успяхме да възстановим стара версия на сайта, която ще виждате временно през следващите няколко дни, докато възстановим пълната информация и програмата на концертите.

Прочети повече...


Категории: Новини за сайта  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Честита Нова 2009 от classical-bg | Българският сайт за класическа музикаClassical-Bg Ви пожелава Весели Празници и Щастлива Нова 2009 Година!

За своите три месеца в Интернет пространството, Classica-Bg успя бързо да отговори на нуждите на много хора, желаещи да се свържат със света на класическата музика.

От все сърце пожелаваме на читателите на Classical-Bg много здраве през новата година, успешен ход на професионалните дела и повече свободно време, което да посветят на удоволствието от класическата музика.

Прочети повече...


Страница 1 от 1