Новини за класическа музика


Делегацията от престижното британско училище Уитгифт пристига утре, понеделник, 18 февруари. Classical-Bg обеща да Ви информира за още подробности по тяхното пребиваване на наша територия.

Директорът на училището и екипа му ще бъдат в София на 18ти и 19ти февруари, и ще посетят Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Американския колеж. Още на 18ти, трима души от екипа ще пътуват паралелно до Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", Пловдив.

Прочети повече...Андреа Бочели, най-обичаният тенор, прави своя кино дебют тази година на Свети Валентин. Неговият нов концерт „Love In Portofino" се разпространява в избрани кина по света, сред които кината Арена в България. Замайващите изпълнения на най-любимите романтични песни, изпяти на сцена в едно от най-красивите кътчета на земята, може да видите само на 14.2.2013 г. от 19:30 часа в кино Арена в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Плевен.

Поради засиления интерес от любителите на класическа музика в София, кината Арена Запад и Арена Младост отварят втори прожекции в премиум залите си от 20:00 часа. Билети се продават на касите в кината, както и на сайта http://www.kinoarena.com на премиум цена от 10 лв. „Love In Portofino", който идва в кината по същото време, в което Бочели пуска в продажба своя нов албум „Passione", е записан през август 2012, когато изключителният тенор организира своя концерт - като едно истински интимно и романтично събитие. Концертът за кино включва ексклузивно интервю с Андреа Бочели, записано в неговия дом в Италия, и се излъчва с медийната подкрепа на Classic FM радио.

Прочети повече...Днес в Музикален център "Борис Христов", ул "Цар Самуил" No.43 от 18.30ч. започва излъчването на поредица от паметни концерти под диригентството на един от най-известните диригенти на 20 век Карлос Клайбер. Организатор и водещ на видеофеста е пианистът Томислав Вичев, който е посветил своите интереси на изследването на неговото (и на баща му Ерих Клайбер) творчество.

Прочети повече... 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...ХХV Юбилеен международен балетен конкурс Варна 2012Международният балетен конкурс във Варна започва своето 25-то юбилейно издание в неделя, 15 юли, с тържествена церемония. Духовият оркестър на Военноморските сили ще посрещне международното жури и официалните гости на световния форум, които ще влязат по червен килим в Летния театър на морската столица. По традиция най-младите участници участват в откриването: Хъ Таий от Китай ще вдигне знамето на форума, а огъня на конкурса ще бъде запален от Елени Марку - Гърция.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова е патрон на 25-ия юбилеен Международен балетен конкурс. На откриването тя ще поздрави участниците и журито, съставено от балетни светила. Събитието ще премине под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”, а съорганизатори - Министерството на културата,  Община Варна и Постоянният танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

Прочети повече...На 27 януари тази година се навършват 55 години от кончината на емблематичният за 20 век австрийски диригент Ерих Клайбер.

След като през лятото на 2010 бе чествана 120 годишнина от рождението му, на 27 януари 2011г. от 18 до 21 часа в Западно фоайе на Националната библиотека "Кирил и Методий", ще бъде почетена паметта му с изложба, наречена „55 години от смъртта на австрийския диригент Ерих Клайбер".

Организатор на изложбата е Томислав Вичев, автор на книгата "Ерата Клайбер", който заедно с композитора проф. Васил Казанджиев ще изнесе лекция по темата.

Прочети повече...Гледайте наживо "Бодилник" утре сутрин в 9 часа по TV7. На гости при Жана и Мария в предаването ще бъдат цигуларят Иван Пенчев и пианистката Дарина Василева от Кварто квартет .

Поводът е предстоящият им концерт в зала България, в който ще изсвирят рядко изпълнявани квартети от Бетовен. Още повече какво предстои да представят на софийска сцена занапред, ще разберем от тях лично в студиото.

Прочети повече...Мария Черноокова в ТВ7Единствено по рода си предаване за класическа музика стартира тази сутрин в "Бодилник" - сутрешният блок на националната TV7. При една от водещите на ежедневния блок Жанета Танева, по известна като Жана, гост ко-водещ ще бъде Мария Черноокова, която ще дискутира на живо и с актуални гости в студиото събития от българската и световна музикална сцена. Рубриката ще се провежда всяка сряда между 9 и 9.30ч.

На гости в първото предаване беше Петър Матев, диригент на Професионалния хор на слепите "Акад. Петко Стайнов", който празнува тази година 75 годишнина от създаването. Можете да гледате дебютното предаване на сайта на TV7.

Повече информация по темата и обширно интервю с Петър Матев очаквайте скоро на Classical-Bg.

Гледайте първото предаване директно на сайта на ТВ7.

Бележка от администратора: За съжаление ТВ7 сметна, че ще е "по-комерсиално" за телевизията да се фокусира върху други ценности вместо истинската култура и краткото включване на чаровната създателка на Classical-BG бе свалено от екран. Благодаря за подкрепата и пожелаваме все повече "комерсиални" успехи на ТВ7.

Прочети повече...Симфоничен оркестър YouTubeНа 15 април победителите в конкурса за Симфоничен оркестър YouTube ще се съберат за изява под ръководството на Тилсън Томас в ню-йоркския Карнеги Хол. За това съобщават представители на компанията YouTube, посочвайки победителите в проекта симфоничен оркестър на YouTube.

Това е първият в света оркестър, за който музикантите са подбрани в режим online.

В състава му са включени музиканти от 30 страни: Австралия, Австрия, Белгия, Бермуда, Бразилия, Канада, Китай, Колумбия, Република Чехия, Франция, Германия, Гърция, Хонг Конг, Унгария, Израел, Италия, Япония, Литва, Малайзия, Мексико, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Южна Корея, Испания,Швеция, Украйна, Великобритания и САЩ.

Прочети повече...Софийска филхармония предлага удобства за хората в неравностойно положениеСоциалната програма "Обединение чрез музика" е инициатива на Софийската филхармония и директора на Националния институт Явор Димитров. Тя ще се проведе със съдействието на Националното читалище на слепи "Луи Брайл", Съюза на инвалидите в България РО "Света София" и Организацията на евреите в България "Шалом".

"Обединение чрез музика" е мотото на столичната филхармония в ситуацията на световна икономическа криза, като тази програма цели да се сключат договори, касаещи равен достъп до културни събития на българските граждани в неравностойно положение, представлявани от трите горепосочени организации.

Прочети повече...


Страница 1 от 2  1 2 >