Новини за класическа музика


Изданието 2012 на АмБъл фестивал на американска и българска музика – утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори – е под уникалния знак на един двоен българо-американски юбилей.

Преди 100 години са родени двама значими и колоритни композитори – българинът Парашкев Хаджиев и американецът Джон Кейдж – и творчеството им заема важно място във фестивалната програма. Тази година в АмБъл участват за първи път младият, бързо набиращ международна известност композитор Мартин Георгиев, отскоро обявен за композитор на град Хайделберг, Германия.

 

Прочети повече...Фестивалът за американска и българска музика АмБъл е утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори, място за среща и сътрудничество между творци от България и САЩ, и подиум за млади изпълнители – да се потопят в нови музикални тенденции като участват наравно с по-опитните си колеги.

Изданието 2011 на фестивала – петото с името "АмБъл" - е единадесетото издание на българо-американския музикален фестивал в София, основан през 1998 година от Джефри Дийн под името "Седмица на Американската Музика в България".

Прочети повече...Почти 200 години след като Адолф Сакс изобрети първият си саксофон, Европейският сакрофонен ансамбъл (ESE) събра 12 млади и обещаващи саксофонисти от възможно най-много държави-членки на ЕС. Те изпълняват нови композиции, които позволяват на широката публика да преоткрие невероятното многообразие на саксофоновата фамилия.

Членовете на ансамбъла са избрани чрез конкурси из цяла Европа и идват от различни професионални среди. Те свирят на почти всички видове саксофони - сопранино, сопранов, теноров, алтов, баритонов и басов, и доказват, че взаимовръзката между музикалните стилове е възможна.

Прочети повече...


Страница 1 от 1