Новини за класическа музика


Документален филм за Николай Гяуров по повод 80 г. от рождението и 5 г. от кончината на певеца ще бъде излъчен днес в Софийската опера.

Автор е Магдалена Манолова, а режисьор - Ценка Караджиева. Филмът "Либера ме" е спомен за Краля на басите.

Прочети повече...Анна Томова-Синтова в БългарияОперната прима Анна Томова-Синтова ще бъде в София от 8 до 12 май по покана на директора на Софийската опера проф. Пламен Карталов. Поводът е премиерата на операта „Саломе” от Рихард Щраус, която ще се състои на 19 юни.

В рамките на 5 дни оперната прима ще направи кратък майсторски клас и ще работи интензивно с изпълнителите на главните роли. Анна Томова-Синтова е призната за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Саломе в света.

„Саломе” за първи път се поставя на българска сцена. Диригент е Емил Табаков, режисьор - Ребека Шайнер. Художник на декора – Мариане Мансо, а на костюмите - Мариела Гемишева.

Прочети повече...Маша Илиева ще празнува бенефис с ролята на феята Силфида от едноименния балет на Льовенскьолд на 29 април. Точно в Деня на балета любимката на публиката ще танцува в Софийската опера.

"Това е мое завръщане на сцената, но и сбогуване", каза вчера пред журналисти примата, която напоследък бе далеч от сцената. Болката на Мария е за пропуканата традиция между млади и утвърдени артисти, за неадекватния закон и неизяснения статут и пенсиониране на танцьорите.

Прочети повече...Красимира КолдамоваПримабалерината Красимира Колдамова стана академик. Тя получи титлата си във вечерта на юбилейния концерт в Операта по случай своята 70-та годишнина.

Когато се появи на сцената в края на празничния спектакъл, примата засия от щастие. Прочутата танцьорка бе приятно изненадана от решението на Българската академия на науките и изкуствата, и трогната от вниманието на публиката и институциите.

Прочети повече...


Страница 1 от 1