Новини за класическа музика


Този петък Симфоничният оркестър на БНР под палката на Маестро Емил Табаков ще изпълни най-силния си концерт за сезона. В програмата маестрото е запланувал рядко изпълнявания поради трудността си и огромния (петорен) състав балет от Игор Стравински "Пролетно тайнство".

Партитурата на това произведение може да се нарече библията на съвременните композитори, тъй като самият Игор Стравински начертава нов път в развитието на класическата музика от началото на 20 век до днес.

Наскоро Софийска филхармония изпълни същото произведение, но в състава липсваха инструменталисти, поради изключително ниските хонорари, предложени на музикантите извън регулярния състав.

Прочети повече...Фестивал Мартенски музикални дни Русе49-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе започва на 14 и продължава до 29 март. В програмата са предвидени 26 концерта на именити артисти и състави от 14 страни от Европа и света, съобщи фестивалната директорка Ива Чавдарова пред БТА. Благодарение на своите традиции русенското музикално събитие е член на Европейската асоциация на фестивалите.

През 2009-а, обявена от Европейския съюз за Година на творчеството и иновациите, програмата представя на фестивалната аудитория творби и творци от Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Русия, Литва, Латвия, Естония, Армения, Италия, Япония, Китай, Израел, Полша и България.

Прочети повече...Софийска Филхармония в Болшой театърНа 5 февруари 2009г. на Новата сцена на Болшой театър в Москва ще се състои официална церемония по откриването на Година на България в Русия, в която ще вземат участие руският президент Дмитрий Медведев и българският президент Георги Първанов, както и ръководители на организации и ведомства на държавните власти на Русия и България, представители на обществени организации и делови кръгове на двете страни.

Прочети повече...


Страница 1 от 1