Новини за класическа музика


Софийска филхармония предлага удобства за хората в неравностойно положениеСоциалната програма "Обединение чрез музика" е инициатива на Софийската филхармония и директора на Националния институт Явор Димитров. Тя ще се проведе със съдействието на Националното читалище на слепи "Луи Брайл", Съюза на инвалидите в България РО "Света София" и Организацията на евреите в България "Шалом".

"Обединение чрез музика" е мотото на столичната филхармония в ситуацията на световна икономическа криза, като тази програма цели да се сключат договори, касаещи равен достъп до културни събития на българските граждани в неравностойно положение, представлявани от трите горепосочени организации.

Прочети повече...Албена Данаилова, концертмайстор на Виенска операКонцертмайсторът на известната Виенска опера, Албена Данаилова, гостува на Софийска Филхармония през февруари. Под палката на австриецът Урош Лайовиц, българската публика ще има изключителната възможност да се наслади на концерт за цигулка и оркестър No.3 от Сен-Санс в нейно изпълнение.

От септември 2008г., нашумялата цигуларка е първата жена, приета в 140 годишната история на оркестъра на Виенската опера. Оркестърът е известен с уникалните си музикални изпълнения, но и с това, че се състои предимно от мъже. Решението да бъде наета жена концертмайстор, предизвика малка сензация в света на класическата музика. Това мигновено разпространи съмнението, че е избрана само заради това.

Прочети повече...


Страница 1 от 1