Новини за класическа музика


 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...През 1974 година Международния съвет по музика към ЮНЕСКО обявява 1 октомви за ден на музиката. Няколко години по-късно, през 1980г, България също го обявява за празник на своите музиканти и певци по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел: най-значимият български светец, църковен певец и композитор (доколкото този термин е бил валиден в тази епоха), музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо, наречен заради гласовата си дарба Ангелогласния.

Днес празникът се чества от цяла България. В Пловдив солисти и ансамбли от Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” ще се изявят в Балабановата къща от 18 часа. Те ще изпълнят творби от Шуман, Шопен, Брамс, Бах, Григ, Елгар и Големинов.

Прочети повече...С кампанията „Помощ за приятели в беда” Българското национално радио изразява съпричастност към трагедията, сполетяла японския народ след катастрофалните бедствия.

Кампанията започна с концерт на Детския хор на Българското национално радио с диригент акад. Христо Недялков на 19 март (събота) в Първо студио на БНР.

Удостоената през 2002г. с титлата „ Посланик на европейската култура” певческа формация е свързана повече от 40 години със Страната на изгряващото слънце.

Прочети повече...Октавойс, OctavoiceЗемята беше посипана с пухкава снежна покривка, слънцето свенливо надничаше от хоризонта, а във въздуха се носеше празнична атмосфера, долавяща се в крехкия, едва доловим звук на коледните звънчетата. Музиката се лееше, обвита в чудната премяна на приказния и неповторим коледен дух, а Те пееха, разказвайки чудни истории за минали векове, за рождението на Сина Божий, за радоста, щастието, мира и любовта, за магията на празника.

За да се насладите на вълшебната музика и се потопите в магията на Коледа, неповторим коледен музикален празник, наречен "Коледни приказки" ще бъде поднесен на 17 декември от 19ч. в залата на "Сцена Академия" в НУИ „Любомир Пипков” (ул. "Оборище" 17) от младите музиканти от OctaVoice. Съставът пази в тайна програмата, която е подготвила, за да изненада своята публика.

Прочети повече...27.11.2010г. Виена, Австрия.

Българският камерен хорРобев с диригент Нели Трошева спечели сребърно отличие на 27мия международен хоров конкурс „Франц Шуберт” във Виена, Австрия. В конкуренция с хорове от 16 страни, между които: Австрия, Аржентина, Армения, Бразилия, Норвегия, Русия, Унгария и Финландия, Робев Хор показа световно изпълнителско ниво и достойно представи българското хорово изкуство пред международното жури и компетентната публика от цял свят.

Прочети повече...


Страница 1 от 1