Новини за класическа музика


От април 2009г. Classical-Bg има удоволствието да работи с Доц. Ростислав Йовчев, който пише за Вас, българските читатели, материали за актуални на сцената музиканти, както и за много радетели на българската музикална култура. Той е един от много малкото доброволци, които приеха да сътрудничат на Classical-Bg напълно безвъзмездно и е най-активният от тях.

Тази година той празнува 50 годишнина и като че ли за щастлива равносметка, той получи напълно заслужено не една, а две награди "Кристална лира" от СБМТД в категория "Инструменталисти"  и в категория "Музикална критика", което за нас е особена гордост.

Прочети повече...На 12 септемви тази година, Проф. Йордан Киндалов, Доктор хонорис кауза навърши 90 години. Негови колеги, едни от най-изтъкнатите музикални дейци на България, между които Ангел Станков, Йосиф Радионов и Жени Захариева, ще го поздравят с празничен концерт в негова чест на 15 ноември, 2010г. в залата на ДМА на „Евлоги и Христо Георгиеви” No.94.

Йордан Станев Киндалов е роден на 12.09. 1920г. в гр. Ямбол и по настояване на Светослав Обретенов, тогава преподавател по пеене в гимназията, той започва да свири на флейта. През 1948 г. завършва с отличие Музикалната академия със същата специалност при проф. Никола Стефанов (възпитаник на Лайпцигската консерватория и основател на флейтовата и въобще духовата школа в България.)

Прочети повече...Панчо ВладигеровНа 13 март се навършват сто и десет годишни от рождението на Панчо Владигеров (1899-1978).

В историята на българската музикална култура през 20-и век името на Панчо Владигеров заема особено, "патриаршеско" място. Той е първият български композитор с широка международна известност и признание още отпреди осем-девет десетилетия.

Събитието ще бъде отбелязано днес, 12 март, с концерт, научна конференция и фотоизложба, съобщиха организаторите от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и къщата-музей на именития композитор.

 

Прочети повече...


Страница 1 от 1