Новини за класическа музика


Награда ГрамиЗа трета поредна година Кралският Шотландски Национален Оркестър (RSNO) е номиниран за награда "Грами" в категорията „Най-добро оркестрово изпълнение”.

Номинацията е за записа на RSNO на 6 симфония, „Морето” и „Въведение и танц” от Саломе на руския композитор Александър Глазунов, дирижирани от Хосе Серебриер и записано с лейбъла Warner Classics and Jazz.

За RSNO тази номинация продъжава тенденцията за успех, тъй като за последните седем години оркестърът получава осем номинации за "Грами", четири от които в три различни категории.

Прочети повече...Маестро Емил Табаков

След дългогодишно отсъствие, големият диригент Емил Табаков се завръща в зала "България".

Един от най-изявените и най-обичани български диригенти ще бъде новият главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио от Нова година. Маестрото вече е бил представен официално на оркестъра, съобщи в. "Култура".

Емил Табаков е завършил Музикалната академия със специалност контрабас и дирижиране, а по-късно и композиция. Спечелва конкурс за млади диригенти в Копенхаген през 1977.

През 1976-1979 г. е диригент на Русенската филхармония, а от 1979 до 1988 г. е музикален директор и диригент на Камерния ансамбъл "Софийски солисти".

Прочети повече...Пласидо Доминго и Папа Йоан-Павел IIВатикана – Световно известният тенор Пласидо Доминго е планирал да покаже следващата седмица в Рим нов албум, вдъхновен от поемите, съчинени от покойния Папа Йоан II, съобщиха от Ватикана в петък.

Албумът, Amore Infinito (Безгранична любов), включва 12 песни, включително дуети на Доминго с aмериканската госпъл певица Ванеса Уилямс и със сина си Пласидо Доминго младши, според подробностите, които публикува италианският онлайн магазин ibs.it.

Испано-мексиканецът Доминго, също известен като един от тачените Трима Тенори – заедно с Хосе Карерас и покойният Лучано Павароти – ще престави записът на ватиканска информационна конференция на 28 ноември.

Прочети повече...Даниел Баренбойм, Daniel BarenboimДаниел Баренбойм превзема Ню Йорк с гръм и мълнии. Невероятно е, че чак сега прави своя дебют в Метрополитън Опера на 28 ноември с „Тристан и Изолда”, опера, която е дирижирал много пъти досега. Той, също така, изпълява соло рецитал на пиано на огромната й сцена на 14 декември. Последният път, когато това се случи беше през 1986г. с Владимир Хоровиц. Програмата включва Лист и оперни преработки.

Като че ли това не е достатъчно, Баренбойм също се обединява с музикалния директор на Метрополитън, Джеймс Ливайн, на 23 ноември в Карнеги Уейл Хол. Ще изпълнят Шуберт и Брамс, творби за пиано на 4 ръце. Това е смес от двойна опасност - бивши деца чудо, магове и на клавиатурата, и на диригентската палка.

Прочети повече...Ансамбъл Йокохама, Yokohama MusicНа 4 ноември в Русе ще гостува флейтовият ансамбъл „Музика Йокохама” от гр. Йокохама, Япония. Музикално събитие от подобен формат се случва за първи път в България.

Ансамбълът се състои от 11 инструменталисти, като общият звуков обем на състава покрива 6 октави от пиколо, флейта, алтова флейта, басова флейта, басова флейта във фа и контрафлейта.

Флейтистите ще включат в своя концерт творби от В. А. Моцарт, Бела Барток, Икума Дан, Атуши Уатанабе, Зденек Фибих, Оторино Респиги.

Концертът ще започне в 18.00 часа в Пленарна зала. Входът е свободен.

Прочети повече...Метрополитън oпера, Metropolitan opera125 години от откриването на "Метрополитън Опера" с постановката на операта "Фауст" от Шарл Гуно (1883).

До 1966 г. "Метрополитън опера" се намира в сграда на Бродуей. Група заможни бизнесмени я построяват, а архитект на сградата е Дж. К. Кейди.

Прочети повече...


Категории: НовиниСъбития  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)
Страница 11 от 11 « Начало  <  9 10 11