Новини за класическа музика


Панчо ВладигеровНа 13 март се навършват сто и десет годишни от рождението на Панчо Владигеров (1899-1978).

В историята на българската музикална култура през 20-и век името на Панчо Владигеров заема особено, "патриаршеско" място. Той е първият български композитор с широка международна известност и признание още отпреди осем-девет десетилетия.

Събитието ще бъде отбелязано днес, 12 март, с концерт, научна конференция и фотоизложба, съобщиха организаторите от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и къщата-музей на именития композитор.

 

Прочети повече...Фестивал Мартенски музикални дни Русе49-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе започва на 14 и продължава до 29 март. В програмата са предвидени 26 концерта на именити артисти и състави от 14 страни от Европа и света, съобщи фестивалната директорка Ива Чавдарова пред БТА. Благодарение на своите традиции русенското музикално събитие е член на Европейската асоциация на фестивалите.

През 2009-а, обявена от Европейския съюз за Година на творчеството и иновациите, програмата представя на фестивалната аудитория творби и творци от Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Русия, Литва, Латвия, Естония, Армения, Италия, Япония, Китай, Израел, Полша и България.

Прочети повече...Симфоничен оркестър YouTubeНа 15 април победителите в конкурса за Симфоничен оркестър YouTube ще се съберат за изява под ръководството на Тилсън Томас в ню-йоркския Карнеги Хол. За това съобщават представители на компанията YouTube, посочвайки победителите в проекта симфоничен оркестър на YouTube.

Това е първият в света оркестър, за който музикантите са подбрани в режим online.

В състава му са включени музиканти от 30 страни: Австралия, Австрия, Белгия, Бермуда, Бразилия, Канада, Китай, Колумбия, Република Чехия, Франция, Германия, Гърция, Хонг Конг, Унгария, Израел, Италия, Япония, Литва, Малайзия, Мексико, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Южна Корея, Испания,Швеция, Украйна, Великобритания и САЩ.

Прочети повече...Musica SacraПрез март и април 2009 година предстоят няколко музикални събития в рамките на фестивала “”.

Фестивалът за духовна музика се провежда за втори път в страната, което е показателно за нарастването на интереса към движението за старинна музика в България.

На 1, 2 и 15 март 2009 г. (от 19 часа) наши и гостуващи изпълнители, ще представят западноевропейска музика от епохата на барока до романтизма в Католическата катедрала “Св. Йосиф” в София (ул. “Княз Борис I” 146).

В първия ден от фестивала (1 март, неделя, 19 ч.) Мико Перкола – виола да гамба и добре познатият на българската публика чембалист Аапо Хакинен (Финландия) ще изпълнят творби от Йохан Себастиан Бах, Антоан Форкьоре и Шарл Доле.

Прочети повече...Музикант на годинатаВече 17 години предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" провежда допитване до слушателите си за наградата "".

През всичките тези години екипът винаги е давал шанс и на най-младите изпълнители – със "Специалната награда за Дебют" или "Млад музикант на годината".

Някои от носителите й вече са добре познати и правят кариера по света – кларинетистката Деница Лафчиева, китаристът Станислав Хвърчилков, клавирното дуо Велислава и Илия Тошеви, цигуларката Марина Димитрова, певиците Ина Кънчева и Милена Гюрова. Имената са много и ни носят голяма радост.

Прочети повече...Албена Данаилова, концертмайстор на Виенска операКонцертмайсторът на известната Виенска опера, Албена Данаилова, гостува на Софийска Филхармония през февруари. Под палката на австриецът Урош Лайовиц, българската публика ще има изключителната възможност да се наслади на концерт за цигулка и оркестър No.3 от Сен-Санс в нейно изпълнение.

От септември 2008г., нашумялата цигуларка е първата жена, приета в 140 годишната история на оркестъра на Виенската опера. Оркестърът е известен с уникалните си музикални изпълнения, но и с това, че се състои предимно от мъже. Решението да бъде наета жена концертмайстор, предизвика малка сензация в света на класическата музика. Това мигновено разпространи съмнението, че е избрана само заради това.

Прочети повече...Ансамбъл Йокохама, Yokohama MusicНа 4 ноември в Русе ще гостува флейтовият ансамбъл „Музика Йокохама” от гр. Йокохама, Япония. Музикално събитие от подобен формат се случва за първи път в България.

Ансамбълът се състои от 11 инструменталисти, като общият звуков обем на състава покрива 6 октави от пиколо, флейта, алтова флейта, басова флейта, басова флейта във фа и контрафлейта.

Флейтистите ще включат в своя концерт творби от В. А. Моцарт, Бела Барток, Икума Дан, Атуши Уатанабе, Зденек Фибих, Оторино Респиги.

Концертът ще започне в 18.00 часа в Пленарна зала. Входът е свободен.

Прочети повече...


Страница 7 от 7 « Начало  <  5 6 7