Новини за класическа музика


Прочутият виолист Юри Башмет ще отпразнува своя 60-годишен юбилей в България. Един от най-великите живи музиканти в света отправи лична покана за честването към маестро Емил Табаков и ръководения от него Симфоничен оркестър на Българското национално радио. На 8 март в Зала 1 на НДК в 19 ч. на сцената заедно с Башмет и радиосимфониците ще излязат Мария Федотова (флейта), Виктория Корольовa (флейта) и Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.

Прочети повече...Екипът на Classical-Bg поздравява своите читатели и съмишленици с настъпването на новата 2013 година!

Желаем Ви крепко здраве и много настроение с любимата класическа музика и звездите, които ще срещнете на българската сцена през цялата година, а на музикалните институции и изпълнителите пожелаваме успех, творческо вдъхновение и повече подкрепа!

За празничното Ви настроение ще се погрижат Симфоничния оркестър на БНР и Маестро Емил Табаков. Не пропускайте днес тяхното изпълнение в традиционния Новогодишен концерт в зала 1 на НДК от 18.30ч., когато ще чуете "Пътешествие по Дунава" с музика от Франц Лехар, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Бела Барток, Панчо Владигеров и др.

Прочети повече... 

Тази година софийската публика ще може да се радва на богата палитра от гостуващи музиканти от цял свят, български премиери, на любимите си произведения, които познава от класическата сцена досега, както и на доста фюжъни между класическото звучене и поп, рок и джаз с любими български музиканти.

 

Прочети повече...Тази вечер от 19.00ч. в НДК започва новия сезон 2011-2012 на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Маестро Емил Табаков неслучайно ще открие годината с "Рапсодия" от Веселин Стоянов в памет на титла от голям европейски мащаб - диригентът Васил Стефанов - почти основателя на оркестъра, 20 години от чиято смърт се отбелязва тази година. Произведението е представено от него за първи път на българската публика през 1956 г.

Прочети повече...Поради внезапно обявения ремонт на зала „България” абонаментната кампания на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Емил Табаков, ще започне от 12 септември 2011 г.

В интервю за предаването "Алегро Виваче" по Българското национално радио маестрото изрази съмнение, че обявената дата за завършване на освежителния ремонт на залата, 29 октомври 2011г., ще бъде спазена.

Прочети повече...Този петък Симфоничният оркестър на БНР под палката на Маестро Емил Табаков ще изпълни най-силния си концерт за сезона. В програмата маестрото е запланувал рядко изпълнявания поради трудността си и огромния (петорен) състав балет от Игор Стравински "Пролетно тайнство".

Партитурата на това произведение може да се нарече библията на съвременните композитори, тъй като самият Игор Стравински начертава нов път в развитието на класическата музика от началото на 20 век до днес.

Наскоро Софийска филхармония изпълни същото произведение, но в състава липсваха инструменталисти, поради изключително ниските хонорари, предложени на музикантите извън регулярния състав.

Прочети повече...Анна Томова-Синтова в БългарияОперната прима Анна Томова-Синтова ще бъде в София от 8 до 12 май по покана на директора на Софийската опера проф. Пламен Карталов. Поводът е премиерата на операта „Саломе” от Рихард Щраус, която ще се състои на 19 юни.

В рамките на 5 дни оперната прима ще направи кратък майсторски клас и ще работи интензивно с изпълнителите на главните роли. Анна Томова-Синтова е призната за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Саломе в света.

„Саломе” за първи път се поставя на българска сцена. Диригент е Емил Табаков, режисьор - Ребека Шайнер. Художник на декора – Мариане Мансо, а на костюмите - Мариела Гемишева.

Прочети повече...Панчо ВладигеровНа 13 март се навършват сто и десет годишни от рождението на Панчо Владигеров (1899-1978).

В историята на българската музикална култура през 20-и век името на Панчо Владигеров заема особено, "патриаршеско" място. Той е първият български композитор с широка международна известност и признание още отпреди осем-девет десетилетия.

Събитието ще бъде отбелязано днес, 12 март, с концерт, научна конференция и фотоизложба, съобщиха организаторите от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и къщата-музей на именития композитор.

 

Прочети повече...Емил ТабаковДържавният симфоничен оркестър „Нова Русия” под ръководството на знаменития български диригент Емил Табаков изпълни музика на Феликс Менделсон в чест на 200 годишния юбилей в деня на неговото рождение в Зимния театър на Сочи във вторник вечер, предаде кореспондент на РИА Новости.

„Феликс Менделсон е роден на 3 февруари 1809 година. Днес се навършват точно 200 години от неговото рождение. В чест на тази дата на нашия концерт ще бъде изпълнена музика на великия композитор” – съобщи ръководителят на концерта, който е част от Втория Зимен международен музикален фестивал.

От богатото творческо наследство на немския композитор от епохата на романтизма, за програмата на фестивала е бил избран концерт за цигулка и пиано.
Солисти са били млади, но вече известни музиканти – цигуларката Алена Баева и пианистът Вадим Холоденко.

Прочети повече...Маестро Емил Табаков

След дългогодишно отсъствие, големият диригент Емил Табаков се завръща в зала "България".

Един от най-изявените и най-обичани български диригенти ще бъде новият главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио от Нова година. Маестрото вече е бил представен официално на оркестъра, съобщи в. "Култура".

Емил Табаков е завършил Музикалната академия със специалност контрабас и дирижиране, а по-късно и композиция. Спечелва конкурс за млади диригенти в Копенхаген през 1977.

През 1976-1979 г. е диригент на Русенската филхармония, а от 1979 до 1988 г. е музикален директор и диригент на Камерния ансамбъл "Софийски солисти".

Прочети повече...


Страница 1 от 1