Новини за класическа музика


Този петък, на 30 ноември, е поредният концерт от афиша на Симфоничния оркестър на БНР. Програма отново е интригуваща – „изгрява“ под формата на „Разсъмване над Москва река” от Модест Мусоргски, продължава с така обичаните Рококо вариации от Чайковски (точно 135 години след тяхната премиера) и финалът е за Четвъртата симфония на Лудвиг ван Бетовен. На пулта ще бъде Георги Димитров.

Солист на Рококо вариациите е българският виолончелист Димитър Фурнаджиев. Възпитаник на Националната музикална академия в класа на Светослав Манолов, той е носител на две първи награди – на националния конкурс „Светослав Обретенов” и на 4-тото общобългарско състезание  за певци и инструменталисти. Следва сребърен медал и диплом на конкурса „Гаспар Касадо” (1973, Флоренция) и трета награда на „Пабло Казалс” в Будапеща.

 

Прочети повече...Студентският оркестър на университета Манчестър гостува в България по покана на Нов Симфоничен оркестър. Утре вечер младите музиканти пристигат за репетиция и концерт под палката на Марк Херон в зала "България" на 4 септември и в амфитеатъра в Пловдив на 7 септември. Солист е виолончелистът Алис Пъртън.

Прочети повече...Максим ВенгеровДържавният камерен оркестър "Московски виртуози" ще отбежи своята 30 годишнина на 21 февруари с грандиозен концерт в Голямата зала на Московската консерватория.

Зад диригентския пулт ще застане световно известният цигулар Максим Венгеров.

Прочети повече...Емил ТабаковДържавният симфоничен оркестър „Нова Русия” под ръководството на знаменития български диригент Емил Табаков изпълни музика на Феликс Менделсон в чест на 200 годишния юбилей в деня на неговото рождение в Зимния театър на Сочи във вторник вечер, предаде кореспондент на РИА Новости.

„Феликс Менделсон е роден на 3 февруари 1809 година. Днес се навършват точно 200 години от неговото рождение. В чест на тази дата на нашия концерт ще бъде изпълнена музика на великия композитор” – съобщи ръководителят на концерта, който е част от Втория Зимен международен музикален фестивал.

От богатото творческо наследство на немския композитор от епохата на романтизма, за програмата на фестивала е бил избран концерт за цигулка и пиано.
Солисти са били млади, но вече известни музиканти – цигуларката Алена Баева и пианистът Вадим Холоденко.

Прочети повече...


Страница 1 от 1