Новини за класическа музика


 

Следващият вторник, 8 май, от 19.30ч. в първо студио на БНР (на ул. “Драган Цанков” 4) ще се състои първият самостоятелен рецитал на Мария Черноокова откакто работи като заместник водач на група фаготи в институцията БНР (През юли ще се навършат две години).

Идеята възниква спонтанно по предложение на композиторът и диригент Драгомир Йосифов, който ще партнира на пианото този път, а поводът е навършването на 30 години на изпълнителката. Затова и в програмата са подбрани само любими произведения за инструмента. Акцентът на програмата е концертът за фагот “Петте свещени дървета” от ДжонУилямс, който е непознат на широката публика в България, а същевременно е едно от най-ценните произведения на американската култура за инструмента.

 

Прочети повече...Наградите Грами излъчват изненадващ победителНа церемонията по връчването на наградите Грами в Лос Анжелис доста изненадващи победители бяха избрани в категориите „Най-добър класически албум” и  „Най-добър оперен запис”. Не беше аудио запис, а вместо това DVD на издателите Euro Arts на „Възход и падение на град Махагон”, композирано от Вейл, с участието на Антъни Дийн Грифи, Пати ЛюПон и Одра МакДоналд, и дирижирано от Джеймс Колон с оперния оркестър и хор на Лос Анжелис.

Успехът на Euro Arts сочи към по-голяма тенденция която се забелязва в класическите категории през последните години: независими класически лейбъли имат много повече успех в тези най-престижни американски награди, отколкото малка шепа „главни” лейбъли, които преди са доминирали.

Прочети повече...


Страница 1 от 1