Новини за класическа музика


За поредна година днес, 26 септември, стартира фестивалът "Пиано Екстраваганца". Създаден през 2011г. от Маестро Людмил Ангелов благодарение на опита си като организатор (и от фестивала в Толедо), и тачен пианист, той успява да срещне българската публика с едни от най-сериозните камерни и солови изпълнители на съвременното клавирно изкуство от Европа и света.

Елитното събитие включва по традиция най-отбрани произведения за ценителите на висшето изкуство от популярни и не толкова популярни композитори на неизпълнявани досега или рядко представяни на българската публика произведения, като по този начин има за цел да разшири музикалния кръгозор на слушателя, а също и да задоволи и най-капризното ухо в изисканата и уютна обстановка на Военния клуб в София.

Прочети повече...Почина рок легендата Джон ЛордДжон Лорд, основателят на легендарната рок група Дийп Пърпъл, почина вчера - 15 Юли 2012 на 71 години.

Виртуозният клавирист и автор на много от легендарните песни на бандата като Smoкe on the water беше болен от рак на панкреаса.

Изявление публикувано на сайта му гласи, че Лорд, който много пъти е казвал че музиката е била терапия за болеста му, е преминал "от мрака в светлината".

Музиканът, който се радваше на успехи в последното десетилетие като класически композитор, е починал в частна клиника в Лондон. Издателят му каза, че Лорд е бил заобиколен от семейството си в последните си мигове.

Джон Лорд основава Дийп Пърпъл през 1968, която скоро става една от най-успешните рок групи, продавайки повече от 100 милиона албума.

Прочети повече...


Страница 1 от 1