Новини за класическа музика


Днес България чества 133 години от подписването на Санстефанския мирен договор. Той е предварителен мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г. и урежда, макар и не окончателно, обособяване на Българска държава след близо пет века Османско робство в България.

Оттогава насам се заражда и изгражда българската класическа музика, такава, каквато я познаваме днес.

Прочети повече...Панчо ВладигеровНа 13 март се навършват сто и десет годишни от рождението на Панчо Владигеров (1899-1978).

В историята на българската музикална култура през 20-и век името на Панчо Владигеров заема особено, "патриаршеско" място. Той е първият български композитор с широка международна известност и признание още отпреди осем-девет десетилетия.

Събитието ще бъде отбелязано днес, 12 март, с концерт, научна конференция и фотоизложба, съобщиха организаторите от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и къщата-музей на именития композитор.

 

Прочети повече...Софийска Филхармония в Болшой театърНа 5 февруари 2009г. на Новата сцена на Болшой театър в Москва ще се състои официална церемония по откриването на Година на България в Русия, в която ще вземат участие руският президент Дмитрий Медведев и българският президент Георги Първанов, както и ръководители на организации и ведомства на държавните власти на Русия и България, представители на обществени организации и делови кръгове на двете страни.

Прочети повече...


Страница 1 от 1