Новини за класическа музика


През 1974 година Международния съвет по музика към ЮНЕСКО обявява 1 октомви за ден на музиката. Няколко години по-късно, през 1980г, България също го обявява за празник на своите музиканти и певци по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел: най-значимият български светец, църковен певец и композитор (доколкото този термин е бил валиден в тази епоха), музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо, наречен заради гласовата си дарба Ангелогласния.

Днес празникът се чества от цяла България. В Пловдив солисти и ансамбли от Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” ще се изявят в Балабановата къща от 18 часа. Те ще изпълнят творби от Шуман, Шопен, Брамс, Бах, Григ, Елгар и Големинов.

Прочети повече...27.11.2010г. Виена, Австрия.

Българският камерен хорРобев с диригент Нели Трошева спечели сребърно отличие на 27мия международен хоров конкурс „Франц Шуберт” във Виена, Австрия. В конкуренция с хорове от 16 страни, между които: Австрия, Аржентина, Армения, Бразилия, Норвегия, Русия, Унгария и Финландия, Робев Хор показа световно изпълнителско ниво и достойно представи българското хорово изкуство пред международното жури и компетентната публика от цял свят.

Прочети повече...Musica SacraПрез март и април 2009 година предстоят няколко музикални събития в рамките на фестивала “”.

Фестивалът за духовна музика се провежда за втори път в страната, което е показателно за нарастването на интереса към движението за старинна музика в България.

На 1, 2 и 15 март 2009 г. (от 19 часа) наши и гостуващи изпълнители, ще представят западноевропейска музика от епохата на барока до романтизма в Католическата катедрала “Св. Йосиф” в София (ул. “Княз Борис I” 146).

В първия ден от фестивала (1 март, неделя, 19 ч.) Мико Перкола – виола да гамба и добре познатият на българската публика чембалист Аапо Хакинен (Финландия) ще изпълнят творби от Йохан Себастиан Бах, Антоан Форкьоре и Шарл Доле.

Прочети повече...


Страница 1 от 1