Новини за класическа музика


Световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова и именитият пианист Божидар Ноев откриват есенното издание на II Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” в Старинен Пловдив с песенен рецитал!

Датата е 20 септември, а мястото – прочутата Балабанова къща! Сред великолепната възрожденска обстановка ще прозвучат шедьоври из вокалното творчество на П. И. Чайковски, С. Рахманинов, Г. Доницети, Дж. Пучини.

Прочети повече...



На 12 септемви тази година, Проф. Йордан Киндалов, Доктор хонорис кауза навърши 90 години. Негови колеги, едни от най-изтъкнатите музикални дейци на България, между които Ангел Станков, Йосиф Радионов и Жени Захариева, ще го поздравят с празничен концерт в негова чест на 15 ноември, 2010г. в залата на ДМА на „Евлоги и Христо Георгиеви” No.94.

Йордан Станев Киндалов е роден на 12.09. 1920г. в гр. Ямбол и по настояване на Светослав Обретенов, тогава преподавател по пеене в гимназията, той започва да свири на флейта. През 1948 г. завършва с отличие Музикалната академия със същата специалност при проф. Никола Стефанов (възпитаник на Лайпцигската консерватория и основател на флейтовата и въобще духовата школа в България.)

Прочети повече...



Ангел СтанковЦигуларят Ангел Станков е първият български музикант, награден с орден на Елизабет Втора. Кралицата обяви виртуоза за почетен член на Британската империя. Ако Станков беше поданик на короната щеше да получи заедно с ордена и титлата "Сър". На церемонията тази вечер проф. Станков свири заедно с колегата си Атанас Атанасов и с ученичката си Кристина Хинова.

Ангел Станков е професор по цигулка в музикалната академия, специализирал в Англия, при Манук Парикян. Години наред концертира заедно с Йосиф Радионов и двамата имат много награди. През последните години се изявява и като диригент. Роден е в София, но произхожда от стар баташки род. Проследил е фамилията си до 1666 година, когато прадедите му - братя Станкови, собственици на воденици подаряват мястото, на което е построена старата баташка черква.

Прочети повече...


Страница 1 от 1