Новини за класическа музика


Почти 200 години след като Адолф Сакс изобрети първият си саксофон, Европейският сакрофонен ансамбъл (ESE) събра 12 млади и обещаващи саксофонисти от възможно най-много държави-членки на ЕС. Те изпълняват нови композиции, които позволяват на широката публика да преоткрие невероятното многообразие на саксофоновата фамилия.

Членовете на ансамбъла са избрани чрез конкурси из цяла Европа и идват от различни професионални среди. Те свирят на почти всички видове саксофони - сопранино, сопранов, теноров, алтов, баритонов и басов, и доказват, че взаимовръзката между музикалните стилове е възможна.

Прочети повече...Международна седмица на новата музика, Букурещ 2009Тази година, от 23 до 30 май в Букурещ, Румъния се провежда 19-ти фестивал „”, посветен на съвременната музика.

Организатор на фестивала е Сорин Лереску, председател на Румънската секция на Международното дружество за съвременна музика.

Прочети повече...На 24 април ще се състои промоцията на най-новия албум “Приказка за Балкана” на родния мандолинен квартет "Сезони". В него са включени произведения на съвременни автори като: Исак Албенис, Ясуо Кувахара, Раул Малдонадо, Марин Големинов, Лонгин Якубовски и Карлос Гардел.

Четири от пиесите са авторско дело на Славчо Николов (китарист и един от авторите на музиката и текстовете на парчетата на хитовата рок банда Б.Т.Р.) – композитор и китарист в квартета. Те съчетават съвременните музикални тенденции с традиционните български неравноделни ритми.

Прочети повече...Наградите Грами излъчват изненадващ победителНа церемонията по връчването на наградите Грами в Лос Анжелис доста изненадващи победители бяха избрани в категориите „Най-добър класически албум” и  „Най-добър оперен запис”. Не беше аудио запис, а вместо това DVD на издателите Euro Arts на „Възход и падение на град Махагон”, композирано от Вейл, с участието на Антъни Дийн Грифи, Пати ЛюПон и Одра МакДоналд, и дирижирано от Джеймс Колон с оперния оркестър и хор на Лос Анжелис.

Успехът на Euro Arts сочи към по-голяма тенденция която се забелязва в класическите категории през последните години: независими класически лейбъли имат много повече успех в тези най-престижни американски награди, отколкото малка шепа „главни” лейбъли, които преди са доминирали.

Прочети повече...You Tube пуска по интернет уроци за членовете си, които ще участват в международен оркестър.

Композиторът на главната тема на Олимпийските игри в Пекин, Тан Дун, е написал музика, която хората да изпълняват и публикуват онлайн.

Прочети повече...Ансамбъл Йокохама, Yokohama MusicНа 4 ноември в Русе ще гостува флейтовият ансамбъл „Музика Йокохама” от гр. Йокохама, Япония. Музикално събитие от подобен формат се случва за първи път в България.

Ансамбълът се състои от 11 инструменталисти, като общият звуков обем на състава покрива 6 октави от пиколо, флейта, алтова флейта, басова флейта, басова флейта във фа и контрафлейта.

Флейтистите ще включат в своя концерт творби от В. А. Моцарт, Бела Барток, Икума Дан, Атуши Уатанабе, Зденек Фибих, Оторино Респиги.

Концертът ще започне в 18.00 часа в Пленарна зала. Входът е свободен.

Прочети повече...Карнеги ХолС голям концерт в Карнеги хол в Ню Йорк приключи турнето "Bulgarian Virtuosi Artists", посветено на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България. Световното турне на триото Деница Лафчиева (кларинет), Калин Иванов (чело) и Мария Принц (пиано) се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на България, "Bulgarian Virtuosi Artists", Генералното консулство на България в Ню Йорк и е под патронажа на Лъчезар Матев, посланик на България във Великобритания.

Прочети повече...


Страница 2 от 2  <  1 2