Иво Йорданов изпълнява Рахманинов на песенна вечер във Велико Търново

На 08 Август 2012 от 20:00ч в Велико Търново, Изложбена зала “Рафаел Михайлов”

Мусоргски и Рахманинов

Иво Йорданов - баритон

Росица Тарапанова - пиано

Кирил Михов - актьор

В програмата:

Модест Мусоргски - “Песни и танци на смъртта” - цикъл

 1. Колыбельная
 2. Серенада
 3. Трепак
 4. Полководец

Сергей Рахманинов - избрани песни

 1. оп. 4 - №4 - Не пой, красавица - стихове Пушкин
 2. оп. 14 - №12 - Пора! - стихове Надсон
 3. оп. 21 - № 2 - Над свежей могилой - стихове Надсон
 4. оп. 26 - № 2 - Все отнял у меня... - стихове Тютчев
 5. оп. 26 - № 3 - Мы отдохнем - Чехов, из “Дядя Ваня”, IV действие
 6. оп. 26 - № 6 - Христос Воскерес! - стихове Мержековски
 7. оп. 26 - № 13 - Вчера мы встретились - стихове Полонски
 8. оп. 26 - № 15 - Проходит все - стихове Ратгауз

Писмо на Сергей Рахманинов до К. С. Станиславски

 

Иво Йорданов - Варненецът Иво Йорданов завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София в класа на доц. Христина Ангелакова. Лауреат е на много национални и международни конкурси - „Светослав Обретенов”; „Проф. Христо Бръмбаров”; „ББС Кардиф – певец на света” – Великобритания; „Европейска общност“ - Сполето, Италия и много други.

През годините е стипендиант на фондация “Борис Христов” и специализира в оперното студио на Рената Ското в Националната академия “Санта Чечилия” в Рим.

В момента Иво Йорданов работи на свободна практика, а от 2011 година е и гост-солист на МДТ “Константин Кисимов”. В репертоара си той има не само централни баритонови оперни партии, но и много камерна музика – Едвард Григ, Георги Златев-Черкин, Сегей Рахманинов, Добри Христов, Антонин Дворжак, Густав Малер, Робърт Шуман...

Учи и работи с някои от най-именитите творци в света на операта и на камерната музика - с пианистите Савка Шопова, Хелмут Дойч, Енца Ферари и с певците Соня Ганаси, Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Рената Ското, Анна Ванди...

Специално за публиката в град Елена е интересно да се добави още един щрих към биографията на Иво Йорданов – неговата връзка, по майчина линия, с възрожденския град. Той е правнук на учителя и общественика Никола Ненчев, когото все още помнят в Елена и в околните селища.

 

Росица Тарапанова - Родена в Габрово, започва уроците си по пиано на шест години. Следват русенското музикално училище “Проф. Веселин Стоянов” - в класа на Инна Стойкова, и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, в класа на Малина Малинова.

От 1991 г. е пианист в МДТ “Константин Кисимов” във Велико Търново. Като основен пианист на театъра, тя не само работи със солистите му, но и участва в концерти и в постановки като солист или като участник в оркестъра. В репертоара си Росица Тарапанова има много заглавия от класическия оперен и оперетен репертуар - Щраус, Калман, Верди, Моцарт, както и произведения за соло пиано и камерни състави.

Интересът й към преподаването и желанието й да работи с млади пианисти мотивират постъпването на Тарапанова в Младежкия дом във Велико Търново, където е преподавател по пиано.

 

Кирил Михов - Роденият в Карнобат актьор започва професионалния си път през 1996 година в русенския драматичен театър “Сава Огнянов” с ролите на Смирнов от Чеховата “Мечка”, на Просяка от “Винета - потъналият град” на Юра Зойфер, на Портос от “Тримата мускетари” по Александър Дюма, Док - в “Престъпления на сърцето” на Бен Хенли...

Професионалният му път продължава в частната трупа “Мания” - Русе, с ролите на Домингес от “Един костюм с цвят на сладолед” на Рей Бредбъри и на г-н Дабни от “Един Джаксън вповече” на Артър Нюфийлд.

През 2002 година Кирил Михов влиза в състава на трупата на музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” - Велико Търново. От 2004 до 2006 г. участва и в постановката “Балканско магаре” на столичния сатиричен театър “Алеко Константинов”.

Най-новото му актьорско превъплъщение е в образа на Рафе Клинче в постановката на Димитър Шарков “Железният светилник” от Димитър Талев.

В кариерата си актьорът е работил с режисьори като Бончо Урумов, Стоян Георгиев, Александър Беров, Димитрина Гюрова, Георги Попов, Христо Ботев и Димитър Шарков.


 • AddThis Social Bookmark Button
 • Още...

Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.