Цикъл 10 сонати на Бетовен

На 03 Юни 2009 от 16:00ч в София, НДК, Зала 9

Бетовен - Сонати No.1,5 и 9

Иван Пенчев – цигулка

Димо Димов – пиано

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен - Соната No.1

Лудвиг ван Бетовен - Соната No.5 - "Пролетна"

Лудвиг ван Бетовен - Соната No.9 - "Кройцерова"

Съвместната концертна дейност на дуото  „Димов-Пенчев” датира от 2006 година, като в репертоара им се включват сонатите на Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Барток и мн. др. Вече имат и съвместни записи за фонда на БНР и предстои издаването на първият им съвместен аудио диск.

Иван Пенчев е завършил Софийското музикално училище „Л. Пипков” и Държавната музикална академия „П. Владигеров” в класа на проф. Йосиф Радионов. Още в детска възраст е лауреат на национални и международни конкурси като „Виенявски”, „Коциан”, „Светослав Обретенов” и др.

Участвал е в майсторските класове на Макс Ростал, Владимир Спиваков, Светлана Безродная, Бернхард Хартог. От 1990 г. насам Иван Пенчев заема различни позиции, включително концертмайстор, в многобройни български и международни оркестрови формации по диригентството на Клаудио Абадо, Карл Сейнт Клер, Росен Миланов, Сър Невил Маринър, Емил Табаков и др.

В досегашната си кариера Иван Пенчев нееднократно е солист в различни оркестри, изпълнявайки произведения от Бах, Моцарт, Брамс, Чайковски, Бетовен. Същеременно е водещата фигура и първа цигулка в ставащия все по-популярен Quarto Quartet. Тази интересна камерна формация вече е лауреат на награди от няколко конкурса за камерна музика: „250 години Моцарт”, 2006, конкурс за австрийска музика, 2008, конкурс „Марин Големинов”, 2008.

Проф. Димо Димов е завършил Софийското музикално училище „Л. Пипков” и Държавната музикална академия „П. Владигеров” в класа на професорите Джулия и Константин Ганеви. Продължава образованието си като техен асистент, а през 1983-1984 специализира при проф. Лили Краус в САЩ.

През 1970 спечели първата награда на националния конкурс „Светослав Обретенов”, а през 1979 – първата награда в Международния конкурс за пианисти в Атина, Гърция. Многократно е награждаван от критици и жури за своите интерпретации на произведения на Бетовен, за които е сравняван със Светослав Рихтер.

Проф. Димов има блестяща дълга кариера като солист на редица оркестри в Европа и САЩ. От 1986 до 1991 води майсторски класове в Гърция. Днес е преподавател по пиано в Държавната музикална академия „П. Владигеров” и продължава своята концертна кариера.


  • AddThis Social Bookmark Button
  • Още...

Само регистрирани потребители могат да публикуват мнения. Моля влезте или се регистрирайте за минута.