Композитори

Игор Стравински

17 юни 1882г. в г. Ораниенбаум - 6 април 1971г., Ню Йорк сити САЩ

Композитор: Балетна, Симфонична, Камерна, Ансамблова, Клавирна, Концерти, Хорова, Опера, Музикален театър, Вокална музика

Игор Стравински е истински епохален новатор в музиката. Нито един друг композитор на 20-ти век не упражнява такова всепроникващо влияние или доминира неговото изкуство по начина по който Стравински го прави през петдесетилетната си музикална кариера. Освен от чисто технически съображения като ритъм и хармония, най-важният отличителен белег на стила на Стравински е действително неговият променлив облик. Възниквайки от духа на руският национализъм и завършвайки своята кариера с труден индивидуален език, ескалиращ в додекафоничните принципи, Стравински приема няколко естетически образа през хода на своето развитие като винаги запазва отличителна, съществена идентичност.


Прочети повече...


Категории: САЩ Музика на 20 век Игор Стравински  •  Няма мнения

Джон Уилямс

1932 -

Джон УилямсДжон Таунър Уилямс е американски композитор, аранжор, диригент и пианист. В кариера, обхващаща 6 десетилетия, Уилямс композира музиката към много от най-изестните филми в историята на Холивуд като „Междузвездни войни”, „Супермен”, „Роден на 4ти юли”, „Хари Потър” и всички без два от филмите на Стивън Спилбърг, между които са сериите „Индиана Джоунс”, „Списъкът на Шиндлер” и „Джурасик парк”. Композитор е на тематична музика за 4 Олимпийски игри, вечерните новини на NBC, церемонията по встъпване в длъжност на американския президент Барак Обама и множество телевизионни серии и концертни произведения. Служил е като главен диригент на оркестъра Бостън Попс от 1980 до 1993г., а сега е диригент – лауреат на оркестъра.

Уилямс печели 5 пъти награди на Филмовата Академия. Получава също 4 златни Глобуса, 7 награди BAFTA и 20 награди Грами. С четиридесет и петте си номинации на Филмовата Академия, Уилямс е, заедно с композиторът Алфред Нюман, втората най-номинирана личност след Уолт Дисни. Той е официално приет в Залата на Славата „Холивуд Боул” през 2000г., и е награден в Центъра на Отличените „Кенеди” през 2004г.


Прочети повече...


Категории: Музика на 20 век Филмова музика Джон Уилямс  •  Няма мнения
Страница 1 от 1