Композитори

Игор Стравински

17 юни 1882г. в г. Ораниенбаум - 6 април 1971г., Ню Йорк сити САЩ

Композитор: Балетна, Симфонична, Камерна, Ансамблова, Клавирна, Концерти, Хорова, Опера, Музикален театър, Вокална музика

Игор Стравински е истински епохален новатор в музиката. Нито един друг композитор на 20-ти век не упражнява такова всепроникващо влияние или доминира неговото изкуство по начина по който Стравински го прави през петдесетилетната си музикална кариера. Освен от чисто технически съображения като ритъм и хармония, най-важният отличителен белег на стила на Стравински е действително неговият променлив облик. Възниквайки от духа на руският национализъм и завършвайки своята кариера с труден индивидуален език, ескалиращ в додекафоничните принципи, Стравински приема няколко естетически образа през хода на своето развитие като винаги запазва отличителна, съществена идентичност.


Прочети повече...


Категории: САЩ Музика на 20 век Игор Стравински  •  Няма мнения

Георг Хендел

23.02.1685г. Хале, Германия - 14, 04.1759г. Лондон, Англия

Композитор: опера, хорова, оркестрова, концерти, клавирна, камерна музика

Георг Фридрих Хендел е английски композитор роден в Германия. Въпреки че е последователно възприет като един от най-великите композитори на неговото време, репутацията му от смъртта до ранните години на 20 век почиват предимно на познанието за малък брой оркестрови творби и оратории, и по-конкретно "Месия".

В действителност той допринася за всеки актуален в неговото време жанр, във вокалния, както и в инструменталния. Композирането на опери, предимно с италиански либрета доминира ранната част от кариерата му и са най-изтънчените (макар и не най-типичните). В по-късните му години, отдадеността му към мащабни вокални творби, обикновено със силен драматичен ефект, намират по-индивидуален израз в английската оратория - жанр, които той създава и установява.


Прочети повече...


Джон Уилямс

1932 -

Джон УилямсДжон Таунър Уилямс е американски композитор, аранжор, диригент и пианист. В кариера, обхващаща 6 десетилетия, Уилямс композира музиката към много от най-изестните филми в историята на Холивуд като „Междузвездни войни”, „Супермен”, „Роден на 4ти юли”, „Хари Потър” и всички без два от филмите на Стивън Спилбърг, между които са сериите „Индиана Джоунс”, „Списъкът на Шиндлер” и „Джурасик парк”. Композитор е на тематична музика за 4 Олимпийски игри, вечерните новини на NBC, церемонията по встъпване в длъжност на американския президент Барак Обама и множество телевизионни серии и концертни произведения. Служил е като главен диригент на оркестъра Бостън Попс от 1980 до 1993г., а сега е диригент – лауреат на оркестъра.

Уилямс печели 5 пъти награди на Филмовата Академия. Получава също 4 златни Глобуса, 7 награди BAFTA и 20 награди Грами. С четиридесет и петте си номинации на Филмовата Академия, Уилямс е, заедно с композиторът Алфред Нюман, втората най-номинирана личност след Уолт Дисни. Той е официално приет в Залата на Славата „Холивуд Боул” през 2000г., и е награден в Центъра на Отличените „Кенеди” през 2004г.


Прочети повече...


Категории: Музика на 20 век Филмова музика Джон Уилямс  •  Няма мнения

Франц Лист

1811 - 1886

Франц ЛистЛист е бил единствения съвременик, чиято музика Рихард Вагнер с благодарност признава като влиятелна върху неговата собствена. Неговата нестихваща слава е била алхимия на изключителна пръстова техника- най-великият в клавирната история- един неповторим инстинкт на рекламатор и едно от най-напредничавите музикални въображения на неговото време. Акламиран от някои като утопичен, поруган от други като символ на напразно романтично  излишество, Франц Лист вписва името си в историята по един наистина неподражаем маниер.


Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения

Феликс Mенделсон

1809 - 1847

Феликс Менделсон БартолдиДалеч от раздразнителният, груб развратник, какъвто става първообраза на Романтичният Композитор, Феликс Менделсон е бил нещо като аномалия сред съвремениците си. Неговият случай, едно голямо домашно спокойствие и невъзпрепятствано удовлетворение от кариерата, е в абсолютен контраст с личните „бури и въжделения” познати на равните му. Менделсон е единственият феномен на 19 век, чийто калибър може да съперничи с този на Моцарт. Все пак, родителите му устояват на предприемчивите подбуди и спестяват на малкия Феликс странният, изтощителен начин на живот, типичен за много деца феномени.  Той и сестра му Фани са имали уроци по пиано (той също свири на цигулка) и двамата се записват в Берлинската Singakademie. Карл Фридрих Целтер, директор на Singakademie , става първият учител по композиция на Менделсон. Дори в младежките си години Менделсон се движи с естествена лекота из влиятелните кръгове на обществото, политиката, литературата и изкуството.


Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения

Йоханес Брамс

1833 - 1897

Йоханес БрамсСин на контрабасист от  Хамбургското Филхармонично Дружество, Брамс се оказва многообещаващ още от самото начало. Той започва музикалната си кариера като пианист, подпомагагайки семейния бюджет като юноша, свирейки в ресторанти, таверни и дори в бордеи. Въпреки че в началото на 20те си години се радва на компанията на светила като цигуларят Едуард Ремени и Йозеф Йоахим, приятел и ментор, който инструментално най-много е повлиял на развитието на неговата кариера,  е бил Робърт Шуман, който само не го осиновява и става негов най-пламенен поддръжник. Тяхната почит била взаимна.


Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения

Фредерик Шопен

1810 - 1849

Фредерик ШопенДатата на раждане на Шопен е спорна; градската регистратура посочва 22 Февруари, но самият Шопен винаги е съобщавал датата 1 Март. Баща му е французин, а майка му полякиня; отраснал е във Варшава в семейство, което контактува с интелектуалци и хора от средната и висша класа, и като юноша прекарва две лета в провинцията, където слуша полска фолклорна музика. На 8 годишна възраст е обявен за дете чудо, изпълнявайки музика в елегантни салони и пишейки свои собствени произведения. Първо учи композиция при Йозеф Елснер, след това взима уроци по различни музикални предмети, както и изкуство и литература във Варшавския лицей. През 1826г. се записва в Варшавския университет. Прави първия си рецитал във Виена през 1829г. и през следващите няколко години концертира у дома и в по-голямата част от Германия и Австрия, както и в Париж. Чувствайки ограниченост от Варшавският културен провинциализъм и неудобство от публичността, съпътстващи изпълненията му, той се установява в Париж през 1832 и утвърдява себе си като изключително добре заплатен учител по пиано. В Париж композира на воля, но ограничава изпълненията си главно до частните салони.


Прочети повече...


Категории: Русия  •  Няма мнения
Страница 1 от 1