Блог за класическа музика


Максимилиано Гера обеща танго за последната балетна вечер

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която е патрон на XXV юбилеен Международен балетен конкурс Варна, прие вчера в „Ривиера Бийч” членовете на международното жури на конкурса. Срещата в зала „Конгресна” премина в сърдечна атмосфера, обсъждаха се теми от областта на балетното изкуство. Звездите на световния балет, които са във Варна, за да журират най-стария и авторитетен балетен конкурс в света, бяха водени от председателя на журито проф. Петър Луканов.

На срещата присъстваха и представителите на Фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”, организатор на конкурса – председателят Димитър Димитров, членът на управителния съвет Соня Димитрова и един от учредителите на фондация Жил Фукс. Включиха се и ръководители на компании, подпомагащи конкурсния форум – Филип Лот – генерален директор на Societe Generale Експресбанк – основен спонсор на конкурса, и представител на „Албена” АД.

Прочети повече...XXV Балетен конкурс Варна 2012След като първата конкурсна вечер отмина много бързо (церемонията по откриването продължи около 3 часа а състезателната програма само един) – всичко приключи в 23ч., си дадох сметка, че вероятно фактът, че тази година се състезават 66 участници, е прецедент в историята на конкурса. Други години е имало над 160 кандидати!

 

Втората вечер също приключи набързо след първите 7 състезатели. Вятър развя пачките на балерините, но за радост те останаха непоклатими на сцената. Откровен дъжд, обаче, се изсипа, за беда или щастие, над българските танцьори – атмосферните условия, заедно със смелостта на изпълнителите предизвикаха бурни овации от страна на публика, чиито акламации ескалираха със засилващия се дъжд.

Прочети повече...anonymous

Очарователен шпалир от малки балерини посрещна в неделя вечер пред Летния театър в морската столица официалните гости и звездите, членове на журито на ХХV юбилеен Международен балетен конкурс – Варна. Те минаха по червения килим под звуците на Духовия оркестър на Военноморските сили.

На официалната церемония по откриването говориха председателят на Фондация ”Международен балетен конкурс - Варна” Димитър Димитров, членът на съвета на учредителите на фондацията Жил Фукс, председателят на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова. Успех на състезателите пожела председателят на международното жури проф. Петър Луканов.

Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Автор: Петя Великова, Административен директор на Академия на изкуствата

Лятна Академия на изкуствата – Созопол е място, където се събират талантливи млади хора от средните и висшите учебни заведения по изкуствата от страната и чужбина без възрастови ограничения,  които развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена.

Първата в България лятна Академия на изкуствата ще се състои за седми път в Созопол от 13.07–25.07.2012 година. Ще се проведат шест майсторски класове по класически музикални инструменти и уъркшоп по живопис.

Прочети повече...Автор: Доц.Евгения Симеонова

Между 26 и 29 април се състоя II-я Международен конкурс „VivaPiano” в концертен комплекс "България" в столицата. Конкурсът VivaPiano е създаден и инспириран от артистичния му директор Даниела Дикова и Фондация Арденца през 2010 г. и има за цел да внуши, че „около пианото е приятно и усъвършенстването не е досадно бреме”, а съчетание на забавление и удовлетворение.

Конкурсът е без аналог в българската професионална практика, както и в тази на Балканите. За участие във "Вивапиано" няма ограничения, освен условието, че се състезават само хора, за които пианото е хоби и удоволствие, а не професия. Конкурсът няма възрастови ограничения и тази година се явиха ентусиазирани таланти от 5 до 68 годишна възраст. За желаещите да се борят за голямата награда имаше специално предизвикателство - задължителна пиеса по избор на кандидата от творчеството на композиторите Алън Хованес, (САЩ) - 100 години от рождението му, или Артин Потурлян (България). Ще спомена, че много малко бяха кандидатите, които не включиха пиеса от изброените композитори.

Прочети повече...Вивапиано e международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти, но и нещо повече от това. Идеята на Даниела Дикова, основател и артистичен директор на конкурса, е това събитие да бъде празник, а не единствено музикално състезание. Празник имаше. Второто издание на Вивапиано събра 132-ма участницина възраст между 6 и 68 години от няколко европейски държави – всички те влюбени в пианото. От очите на всеки от тях грееше такава обич към музиката, каквато не винаги ще откриеш в свиренето на изпълнител-професионалист.

Конкурсът започна с истинска атракция – Химн на Вивапиано по текст и музика на композитора Красимир Милетков, изпят от 7-членното международно жури с председател доц. Евгения Симеонова. След това продължи с концерт на математикът от Виена, Емил Симеонов, за когото „свиренето на пиано е необходимост”. Той намира по час-два за упражняване късно вечер, след като семейството му заспи.

Прочети повече...Автор: Велислава Карагенова

„С благодарност към българските композитори“

Годината 2011 е юбилейна за Ростислав Йовчев (50г.) и както повелява изпълнителската традиция, а и напълно в стила на своята артистична природа, пианистът избра не да слуша хвалебствия по повод кръглия си юбилей, а да дари още малко музика на своите почитатели. А похвали „по негов адрес“ могат да се изрекат много. Нека отбележим само един факт – през тази година той стана носител на наградите на СБМТД Кристална лира 2011 за изпълнителска и за публицистична дейност – две сфери, в които Ростислав Йовчев щедро се раздава.

Прочети повече...Автор: Доц.Евгения Симеонова

През 2001 г. една прекрасна идея на проф.Атанас Куртев - Скрябинова вечер, посветена на 80-я рожден ден на видната българска пианистка проф.Лили Атанасова, събра в салона на Национална музикална академия ”Панчо Владигеров” музиканти от различни генерации, свързали своето професионално обучение и творческо израстване с нейното уважавано име. И днес то се произнася с респект от всички.

Малко са хората като нея, толкова непримирими към фалша, към празните външни ефекти в живота и в изкуството. Нейната творческа натура винаги се е стремяла към високите идеали, към истината и съвършенството. Бяхме щастливи да видим отново, както в студентските ни години, нашата обичана учителка да идва към залата, носеща онази специфична атмосфера на достолепие, висок морал и оптимизъм. Вълнувахме се от нейното присъствие наравно със сегашните студенти, доказали чрез своите изпълнения, че прекрасната й школа продължава да живее чрез нейните ученици.

Прочети повече...Автори: Велислава Карагенова, Светослав Карагенов

„Малкият културен дом“ в Пловдив, Балабанова къща, отново отвори врати, за да посрещне участниците във II Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Всъщност, събитието започна почти две седмици по-рано от обявеното време - 06.10-09.10. - по един необичаен, но прекрасен начин – с Песенен рецитал на Красимира Стоянова – сопран и Божидар Ноев - пиано.

Възможността пловдивчани да се насладят на изкуството на прочутото българско сопрано, чиито творчески ангажименти и програма не позволяват да остане в Града на тепетата до октомври, бе причина за този „ранен старт“. Нетрадиционно, но вълнуващо! Вечерта бе изпълнена с не по-малка емоционалност за самата Стоянова, която, както узна публиката, започва своята певческа кариера именно с концерт в Балабанова къща.

Прочети повече...Концертното изпълнение на Ростислав Йовчев "Поетичният и религиозен свят на Ференц Лист" предизвика доста сърдечни и положителни отзиви у Вас, публиката и повече от всякога се получиха писмени отзиви за неговото изпълнение. На Вашето внимание предоставяме още една гледна точка.

                                                                                                                                                                          от Главния редактор на Classical-Bg

Автор: Анелия Господинова

Вечерта на 2 юни камерна зала България за пореден път се превърна в храм на клавирното изкуство, където доц. Ростислав Йовчев с всеотдайност и пълно проникновение потопи многобройната публика в поетичният и религиозен свят на Ференц Лист. Това беше един от многобройните концерти на известният български музикант, посветен на 200г. от рождението на гениалният унгарски композитор.

Прочети повече...


Страница 2 от 9  <  1 2 3 4 >  Край »