Блог за класическа музика


Френският вестник представя Балетната олимпиада във Варна, като посочва великите имена на балета, започнали световния си път от Международния балетен конкурс в българския морски град, наричайки конкурса „Ускорител на кариери“

26.07.2014 Ден преди началото на финалния тур на Международния балетен конкурс Варна 2014 френският вестник „Фигаро“ (Le Figaro) публикува статия под заглавие „В България Варна води танца“. В нея е отбелязано, че тази година конкурсът празнува своята петдесета годишнина: „127 класически танцьори от тридесет страни се състезават в продължение на две седмици на открито, в обвит в зеленина летен театър, в рамките на един много силен конкурс, истинска Балетна олимпиада.“

Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

В рамките на Международната програма за взаимен обмен между висшите музикални учебни заведения „Еразъм" в средата на месец май, в НМА „проф. Панчо Владигеров", беше гост австрийския пианист Маркус Праузе, професор в Частния Университет във Виена. Интересна част от неговата биография са изследванията, с които той се занимава по повод актуалната напоследък тема с изпълнението на произведения на Бах на съвременното пиано. Те са международно признати от големи специалисти в бароковата музика като немския клавесинист и пианист Пихт-Ахенфелд, който му помага активно в тази област.

Старт на неговото гостуване в Националната Музикална Академия, самостоятелния му рецитал в залата на НМА на 14 май. Програмата му включваше Токата сол мажор от Бах, соната D 958, до минор от Шуберт, и си минорната соната, оп.58 от Шопен.

Прочети повече...Автор: Драгомир Йосифов

Днес Васил Арнаудов става на 80 години. Не мога да мисля за хората, които са си отишли от този свят (простете за евфемизма) в модуса "щеше да навърши" или "би станал". Някъде той ги навършва: ако не е така, изобщо преставаме да мислим за този човек. За ТОЗИ обаче, няма как да не мисля.

Мисля си например, че съм почти на 47 години, а Васил почина на почти 58. Заради - може би - привилегията да съм още жив, аз остарявам, а той не остарява. Бих казал - все повече не остарява. Тези 80 години, които се навършват днес маркират само някакво времево отстояние от онзи 1 май, 1933, но не носят тежест, умора, болести, разочарования, деградация.

Прочети повече...Поради технически причини се наложи забавяне публикуването на следния материал, за което моля читателите на Classical-Bg да ме извинят. Считам, че той не губи своята актуалност и би било добре читателите на Classical-Bg да се запознаят с една различна гледна точка.

Нямаше да си позволя да публикувам следните слова на известен балетен критик, ако като българка не се тревожех за съдбата на ценност, която ние сме създали и е символ не само на нашето, но и световно културно наследство, и не се надявах нещо да се промени с помощта на всички, които имат възможност и отношение, с цел опазването й навреме!

Прочети повече...Само два месеца преди настъпване на юбилейната за Сергей Рахманинов година (през 2013г. се навършват 140 години от неговото рождение), пианистът Атанас Куртев, цигуларят Йосиф Радионов и виолончелистът Анатоли Кръстев свириха негови повече или по-малко известни композиции.

Мястото: добиващата все по-голяма известност напоследък софийска зала БИАД.

Могъщата фигура на гения на Рахманинов става синоним на висшия и недостижим пианизъм, мащабната и богата клавирна звучност, пълнокръвните хармонии, емоционалното вдъхновение и романтичната повествователност, които съставляват най-типичните моменти от неговите произведения.

Прочети повече...В третия от концертите, включени във фестивала „Славянска музикална класика“, който се провежда в известната с перфектната си акустика софийска зала „БИАД“ се изяви клавирното дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова.

Дуото представи музика от три славянски страни, разграничени в три различни като епохи композиторски стила. Най-голямо внимание беше отделено на родната музикална култура с изпълнението на творби на един от учениците на Панчо Владигеров, Александър Йосифов.

Прочети повече...За пореден път, слънчева Стара Загора стана домакин на клавирния конкурс „Класика и съвременност“.

Основан през 1998 г. по инициатива на проф. д-р Атанас Куртев от НМА "Панчо Владигеров" - София и г-жа Мариана Маринчева от СМУ "Христина Морфова" - Стара Загора, първият клавирен конкурс „Виенска класика” включва конкурсна програма само от творби на тримата велики виенски класици – ХайднМоцарт и Бетовен, а участниците са разделени в 3 възрастови групи. Следващото издание прибавя и четвърта група до 30 години, а по предложение на домакините от Стара Загора, от 2002 год. в програмата се включва и съвременна творба.

Прочети повече...


Категории:  •  Няма мнения  •  0 Trackback(s)

Благодарение на младия колега Северин Василев, студент в Музикалната Академия, който благодарение на завършената скандинавистика е високо ценен от представителите на дипломатическите мисии на северните държави в Европа и активната финансова помощ на посолствата на Норвегия, Швеция и Финландия, с участието на “Nordic Culture Fund” и Националната Музикална Академия, един почти непознат музикален свят (този на скандинавските страни) е на път да се доближи до българския слушател.


Прочети повече...По идея на именития наш пианист проф.д-р Атанас Куртев и с активната подкрепа на главния редактор на списание „Артпанорама“- журналистът Николай Миразчийски, култовата до средата на 60-те години на миналия век концертна зала БИАД отново отвори врати като център на интересни музикални събития.

Всичко това не би било възможно без любезното съдействие на Федерацията на научно-техническите съюзи в България, чиято собственост е залата.

Прочети повече...Балетното изкуство увековечено в творбите на художника Павел Митков

В духа на настоящия конкурс и с нескрито очарование от творбите на софийския художник Павел Митков (www.mitkov.com), екипът на Classical-Bg Ви предлага да се насладите на три негови картини.

Нарисувани преди около 5 години по вдъхновение от фотосесия на 9 годишната тогава варненска балерина Яна Бодева - дъщеря на приятелско семейство на художника, картините са закупени от нейния дядо и сега се намират в неговата частна колекция.

Прочети повече...


Страница 1 от 9  1 2 3 >  Край »